Dario nov 14, 2020 - 165 Views

EP predlaže ulaganje u prelaz na ekološku privredu Featured

Evropski parlament izglasao je danas predloge za finansiranje prelaza na održive, ugljenično neutralne privredne aktivnosti i zatražio postepeno ukidanje javnih i privatnih ulaganja u privredne aktivnosti kojima se nanosi šteta životnoj sredini.

 

U neobvezujućoj rezoluciji o Planu ulaganja za održivu Evropu i finansiranju zelenog plana, koja je donesena sa 471 glasom za, 134 protiv i 83 uzdržana, poslanici su istakli da bi jedan od ciljeva Plana ulaganja trebalo da bude obezbeđivanje prelaza s neodrživih na održive privredne aktivnosti.

Kako je saopštio Evropski parlament, navodi se da bi zelena tranzicija trebalo da se usmjeri na smanjenje nejednakosti između država članica i jačanje konkurentnosti i da rezultira otvaranjem održivih radnih mjesta.

Parlament je istakao da ulaganja treba da poštuju načelo "ne nanosi bitnu štetu", koje se primjenjuje i na životnu sredinu i na socijalne ciljeve kao što je smanjivanje razlike u platama među polovima, prenosi Hina.

Poslanici su zatražili uvođenje usklađenih pokazatelja održivosti i metodologije za mjerenje učinka, a pri procjeni da li ulaganje zadovoljava mjerila za zelenu tranziciju trebalo bi u obzir uzeti i Uredbu o okviru za olakšavanje održivih ulaganja.

Nacionalni planovi oporavka trebalo bi da se usklade s nacionalnim planovima za energiju i klimu (NECP).

Parlament je zatražio i postepeno ukidanje javnih i privatnih ulaganja u zagađujuće i štetne privredne aktivnosti za koje su dostupne ekonomski održive alternative.

Napomenuli su, međutim, da treba poštovati pravo država članica da same odrede svoju kombinaciju izvora energije, a pri tranziciji na klimatsku neutralnost trebalo bi očuvati jednake uslove tržišnog takmičenja za preduzeća iz EU i njihovu konkurentnost, posebno u slučaju nepoštenog tržišnog takmičenja trećih zemalja.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top