Dijana dec 23, 2016 - 566 Views

Žaoka je "bocnula" čitaoce! Featured

Na posljednjem sajmu knjiga u Beogradu, na štandu predstavništva Vlade Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture, promovisan je roman autora Predraga Bojinovića iz Doboja, pod nazivom „Dolarska žaoka“. Radi se svojevrsnom političko-ekonomskom trileru, koji se bavi političkim potresima koji su promijenili izgled svjeta.

Mnogi autori lijeve političke orijentacije danas, smatraju da su ovi potresi počeli padom zida 1989. godine, međutim Žaoka, iako i sama podcrtava pad zida kao jedan od uzroka početka političkih i ekonomskih kriza, ide dalje do 1987. godine pa čak dalje od toga, dublje i šire zahvatajući moguće pretpostavke scenarija za političke borbe vođene ekonomijom kao oružjem, a koje su ne malo uticale i na nas.
Iako se knjizi ne treba suditi po koricama, roman „Dolarska žaoka“ je izuzetak.
Svaka priča ima više strana, pa je tako i sa svijetom ekonomije i dešavanjima koja su obilježila uspone i padove svjetskih berzi u posljednjih četrdesedetak godina. Sasvim neobičan pristup uvijek aktuelnoj temi i potpuno svjež ugao posmatranja ekonomske ali i političke situacije u svijetu, probudiće u svakom čitaocu želju da što prije sazna da li je sve napisano samo plod piščeve mašte, pretpostavka ili u tome zaista ima istine. Čak i čitaoci kojima ova tema nije uvijek izbor broj jedan će ostati zatečeni svojom nestrpljivošću da dopru u svijet ekonomskih špekulacija i političkih intriga te da bar pasivno učestvuju u razotkrivanju stvarne istine.  Iako je ovaj roman fikcija, on postavlja mnoge nevjerovatne ali sasvim moguće pretpostavke o vjerovatnom.
Da li je ovo bilo moguće ili ne? Da li nam se to još uvijek dešava? Možda je najbolji odgovor na ovo pitanje izreka čuvenog italijanskog književnika Umberta Eka koju je autor Žaoke stavio na početak svog romana a koja glasi: „Nije svaka istina za svačije uši!“

nezavisne.com

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top