Dario dec 13, 2020 - 143 Views

"Nanoluka" pobjednik Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u RS Featured

Banjalučki tim "Nanoluka" sa istoimenom inovacijom pobjednik je ovogodišnjeg Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

 

Takmičenje koje je održano po 14. put rezultat je Memoranduma o saradnji dva ministarstva i Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije i predstavlja najdugoroèniju zajednièku aktivnost dvije vlade, saopšteno je iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Ovogodišnji nagradni fond Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju iznosi 50.000 KM. Pobjedničkoj ekipi "Nanoluka" pripalo je 15.000 KM, drugoplasiranoj ekipi "Herbalisti" iz Banjaluke 10.000 KM, trećem mjestu ekipi "Ergon" iz Doboja osam hiljada KM, a četvrtoplasiranom timu "Beton" iz Gradiške pet hiljada KM.

Ekipa "Trimer" iz Gradiške dobila je četiri hiljade KM zauzevši peto mjesto, dok je  tri hiljade KM pripalo ekipi "Neoanalitika" iz Banjaluke na šestom mjestu.

Predstavnik pobjedničke ekipe Aleksandar Pajkanović je rekao da je inovacija u vezi sa posebnim učilom koje je striktno namijenjeno za kvalitetniji način predavanja iz oblasti analogne elektronike.

"Osmislili smo efikasan način da studentima, srednjoškolcima, ali i ostalima koje to interesuje, praktičnim primjerima omogućimo da bez velikih ulaganja, kod svoje kuće, načine prvi korak i kvalitetno praktično nauče osnove elektronike", izjavio je Pajkanović.

Pobjednička inovacija se sastoji od četiri štampane ploče od kojih svaka služi kao praktičan primjer po jednog od četiri najvažnija koncepta elektronike - nanoploče.

Drugo mjesto na takmičenju osvojila je inovacija „Kapsule od liofiliziranog srijemuša za odrasle i djecu“ tima Herbalisti koja, između ostalog, pomaže kod prevencije nastanka kardiovaskularnih oboljenja, visokog krvnog pritiska i holesterola. Trećeplasirana inovacija „Autoraf“ predstavlja novinu jer nudi potpunu digitilaziciju starog načina vođenja auto servisa, kupovine i prodaje auto dijelova, te način promovisanja distributera i prodavaca auto dijelova. Inovacija ,,Rešetkasti poklopac za cestovne slivnike od inovativnog betona“ koja je prilagođena specijalno za proizvodnju rešetkastih  poklopaca za cestovne slivnike osvojila je četvrto mjesto, dok je peto mjesto - inovacija „Lopatica za čišćenje snijega pomoću trimera za travu“ napravljena tako da se kao nastavak stavlja na manuelni trimer. Šestoplasirana inovacija „Sistem za ispitivanje tržišta i javnog mnjenja“ predstavlja softver namijenjen istraživanju tržišta i ispitivanju javnog mnjenja koji poboljšava poslovanje biznisima na tržištu Jugoistočne Evrope.

Predsjednik žirija takmičenja i direktor Inovacionog centra Drago Gverić podsjetio je da je takmièenje poèelo u martu i da je od 16 prijavljenih timova, nakon obavljenih obuka i recenzija, u finalu ostalo šest najkvalitetnijih ekipa.

"Cilj  ovog takmičenja je da promoviše inovacije i tehnološka dostignuæa koja mogu da se povežu s privredom i da na taj način podstaknu inovatore da svoje ideje razviju u uspješne poslovne modele. Danas vode uspješne biznise zasnovane na inovativnom proizvodu upravo članovi nekih od timova koji su do sada prošli obuku i uèestvovali u ovom takmièenju", rekao je Gverić.

Kroz Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju za 13 godina prošla su ukupno 303 tima u kategorijama inovativnih ideja, realizovanih inovacija i potencijala i nagraðeno ukupno 108 timova u vrijednosti od 465.000 KM.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top