Dario mar 20, 2024 - 81 Views

G-FEB – Zelena tranzicija poduzetnica u regiji Balkana Featured

Uspješan transnacionalni sastanak najavio je početak aktivnosti u okviru projekta G-FEB – Zelena tranzicija poduzetnica u regiji Balkana”

Evropski projekat “G-FEB – Zelena tranzicija poduzetnica u regiji Balkana” imao je svoj zvanični početak prošle sedmice na transnacionalnom sastanku koji je organizovala AAIE Albanija u Tirani. Sastanak je bio izvanredna prilika za sve partnerske organizacije da se upoznaju i razmjene iskustva vezana za trenutnu situaciju u zelenom preduzetništvu, sistemu stručnog obrazovanja i obuke (VET) i buduće zajedničke aktivnosti.

Projekat G-FEB, pod brojem referenci 10112896, finansiran je kroz program Erasmus + Evropske unije, u okviru poziva ERASMUS-EDU-2023-CB-VET, s ciljem poboljšanja sistema stručnog obrazovanja i obuke (VET) u balkanskoj regiji putem stvaranja inovativnih, tržišno-specifičnih rješenja za obuku. Ova rješenja će ponuditi mogućnosti cjeloživotnog učenja i promovirati razvoj zelenih i održivih vještina među ženskim preduzetnicama. Projekat se bavi nekoliko izazova u balkanskoj regiji i Turskoj, uključujući niskokvalitetno stručno obrazovanje i obuku, stope nezaposlenosti, posebno među ženama i ranjivim grupama, neusklađenost vještina s tržištem rada i nedostatak zelenih inicijativa.

U naredne dvije godine ovaj projekat će biti implementiran od strane vodeće organizacije Syndesmos Epicherimation Gynaikon Elladas iz Grčke i partnerskih organizacija Shoqata Shqiptare e Ambientalisteve Industriale i Dhoma Ekonomike e Grave te Shqiperise iz Albanije, Udruženja poslovnih žena u BiH iz Bosne i Hercegovine, Udruženja poslovnih žena iz Sjeverne Makedonije, Udruženja poslovnih žena Crna Gora iz Crne Gore, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği iz Turske i Best Institut fur Berufsbezogene Weiterbildung iz Austrije.

Dodatno, implementacija ovog projekta će unaprijediti kvalitetu i relevantnost sistema stručnog obrazovanja i obuke (VET) razvijajući mehanizme koji su odgovorni i uključujuće i koji zadovoljavaju potrebe tržišta rada kroz saradnju i razmjenu dobrih praksi među pružaocima VET, poslodavcima, donosiocima politika i drugim zainteresovanim stranama, kao i podržavajući razvoj inovativnih programa, metoda i alata za dostavu VET, tržišno-specifičnih rješenja za obuku i pružanje otvorene platforme za učenje G-FEB.

Unapređujući vještine, kompetencije i stavove sadašnjih i budućih ženskih preduzetnica, jačajući saradnju i razmjenu među različitim akterima u ekosistemu preduzetništva, G-FEB će doprinijeti društvenom i ekonomskom razvoju balkanske regije.

Za više informacija o ovom projektu možete posjetiti Facebook stranicu “G-FEB – Zelena tranzicija poduzetnica u regiji Balkanahttps://www.facebook.com/profile.php?id=61555534215680 i naš LinkedIN profil https://www.linkedin.com/company/101529778/admin/feed/posts/

Ukoliko želite biti uključeni u ovaj inovativni i uzbudljivi projekt, molimo vas da kontaktirate partnerske organizacije G-FEB za dodatne informacije.

Izdvajamo

Popularni članci

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top