Dijana dec 17, 2016 - 1500 Views

Kafa na prazan stomak? Nimalo dobra ideja... Featured

Jutro bez kafe, za mnoge od nas je nezamislivo, ali koliko god uživali u prvoj kafi budite oprezni sa njom.

Pre prve kafe obavezno doručkujte

Polemika da je kafa zdrava ili ne još uvek traje, ali ono što sa sigurnošću moćemo da kažemo to je da kafa na prazan stomak nije nimalo dobra ideja. Šoljica kafe na prazan želudac predstavlja pravi udar na organizam.

Neosporivo je da kafa predstavlja značajan izvor antioksidansa. Dokazano je i da ima efekta u prevenciji nekih malignih bolesti, poput karcinoma debelog creva. Ali uticaj kafe na organizam može biti i prilično negativan – posebno ako je pijete na prazan želudac.

Šoljica čiste crne kafe na prazan želudac stimuliše izlučivanje hlorovodične kiseline u sistem za varenje, a to će vrlo brzo osetiti osobe koje su sklone gastritisu.

Nisu pošteđeni ni oni koji nemaju nikakvih zdravstvenih problema jer se hlorovodična kiselina koristi za razgradnju hrane, a ukoliko niste doručkovali, imaćete probavne smetnje tokom drugih obroka. Posebno teško će se razgrađivati proteini. To je problem broj dva.

Proteini koji ostanu nerazgrađeni u telu mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme kao što je nadutost, iritacija ili upala creva, a u najgorem slučaju i karcinoma creva.

Istraživači koji su se bavilii ovom temom utvrdili su da je najbolje da kafu pijete sat vremena nakon buđenja i to nakon što ste pojeli barem jedno parče hleba. Kafu ne treba da pijete nakon buđenja i zato što je tada nivo kortizola vrlo visok, sačekajte da se se snizi. Kortizol je odgovoran za kontrolu biološkoga sata i podstiče budnost.

Dakle, kafa na prazan želudac nikako nije dobra ideja. Ako baš ne možete da odložite kafu za posle  doručka, onda je bar ublažite sa malo mleka.

zena.blic.rs

Tagged under

Related items

Kafa na prazan stomak? Nimalo dobra ideja...
Šuma je čarobno mjesto dec 17, 2016 - 1500 Views
Kafa na prazan stomak? Nimalo dobra ideja...
Duhovna moć šetnje dec 17, 2016 - 1500 Views

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top