Marketing feb 04, 2019 - 244 Views

Guske - opake i glasne čuvarice u vašem dvorištu Featured

Znate li da su guske sjajni čuvari? Posebno pilića odnosno manje peradi u vašem dvorištu? Prirodno zaštitnički nastrojene prema svojoj teritoriju, guske će se lako uživjeti u ulogu psa čuvara, a da za to neće morati proći nikakvu obuku!

Guske, doduše, nisu dovoljno velike da bi obranile jata od velikih predatora poput vukova, ali su najučinkovitije u kombinaciji s dobrom ogradom. Svakako može braniti dvorište od lasica, tvorova, lisica koje će često pokušati zgrabiti pile ili ukrasti jaja. No, ako i ne mogu obraniti jato, guske će napraviti galamu i bukom alarmirati farmera da je potencijalna prijetnja u blizini, piše hobbyfarms.

Nevjerovatni su alarmi i kada su u pitanju leteći predatori. Orla ili sokola će uočiti puno prije nego ćemo ih ugledati na nebu. Buka koju može proizvesti guska natjeraće piliće potražiti zaklon.

Zastrašujuće za predatore
Iznenađujuće, jedna guska može osigurati bolju zaštitu. Uzgajate li jato, udružit će se i ne biti toliko aktivni zaštitnici. Jedna guska, posebno ako je uzgajate s pilićima, ozbiljno će shvatiti ulogu zaštitnika. Jedna guska ili gusan takođe je isplativa opcija za zaštitu jata pilića. Guska koja ima pristup zdravoj zelenoj travi ima tek malu potrebu za dodatnom hranom. Treba joj tek puno svježe vode kako bi mogla održati kljun čistim.

Većina vrsta gusaka izvrsni su čuvari, ali tražite li gusku posvećenu zaštiti najbolje su kineske ili afričke guske. Najglasnije vrste i inače glasnih gusaka, za predatore su uistinu zastrašujuće.

(agroklub.ba)

Tagged under

Related items

Guske - opake i glasne čuvarice u vašem dvorištu
Ovo prase misli da je mačka feb 04, 2019 - 244 Views
Guske - opake i glasne čuvarice u vašem dvorištu
Balkanski ris pred istrebljenjem feb 04, 2019 - 244 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top