Marketing feb 11, 2021 - 136 Views

Zašto mačke grizu svoje vlasnike Featured

Mazite svog mezimca, on zadovoljno prede, a onda vas naglo ugrize. Da li je riječ o "ljubavnim ugrizima" ili vaša mačka pokazuje znakove agresije?

Stručnjaci za ponašanje mačaka daju odgovor na pitanje zašto nas grizu i otkrivaju kako da razlikujemo njihovu naklonost od poruke da nisu srećne, piše Pet Magazine.

Ako vas mezimac gricne dok je opušten tokom maženja, gleda vas i sporo trepće, prede, „mesi“ vas šapicama, a onda vas gricne – e to je ugriz ljubavi. Prema riječima australijskih stručnjaka za ponašanje životinja, ovo je siguran znak da je mačka pretjerano stimulisana, odnosno, da su receptori na njenoj koži primili dovoljno užitka i da dalje maženje vodi u bol, pa ga mačka prekida grickanjem.

Navika

Dok su male, mačke nježnim ugrizima "zadirkuju" svoju braću i sestre, pokazujući im tako ljubav i naklonost. Mnoge mačke i u starijem dobu zadrže ovu naviku pa svoje vlasnike s vremena na vreme počaste nežnim dodirom zubića i tako im saopštavaju da ih vole, ili da je vrijeme za maženje i pažnju.

Igra

Mačići se neretko grubo igraju i grizu, jer je to najbolji način da se pripreme za životne izazove koji su pred njima. Zato će vas i vaše mače tokom igre često grubo gristi, naročito ako je jedini mezimac u domu, pa ste mu vi zamjena za brata ili sestru. Kako biste macu odvikli od ove navike, jer kad je starija ugrizi neće biti tako slatki, ne igrajte se s mačkom rukama, već uvijek s igračkom – pecaljkom, lopticom, kanapom, vunicom…

Poštujte granice

Mačke imaju veoma suptilne načine da pokažu da im je stalo do nas. Takođe, suptilno nam stavljaju i do znanja da im je dosta ljubavi (poljubaca i dodira). Kad se mački prošire zenice, rep podigne i počne da leluja lijevo-desno, a uši se pomjere unazad – poručuje nam da joj je dosta nježnosti.  (nezavisne)

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top