Marketing okt 14, 2018 - 278 Views

Sedam načina kako pospiješiti razvoj mozga djeteta Featured

Roditelji nisu primorani potrošiti veliku količinu novca kako bi unaprijedili razvoj mozga svog djeteta. Ne trebaju vam posebni ljekarski savjeti, čak vam ni novac ne treba kako biste pospješili ovaj postupak.

Ako tražite nekoliko ideja koje možete primijeniti kako biste pospiješili moždani razvoj kod svoje bebe, ovdje vam predstavljamo sedam jednostavnih akcija koje možete preduzeti.

Vježbe jezikom

"Jedna jednostavna aktivnost koja se koristiti za poboljšanje moždanog rada jesu vježbe pravilnog pokretanja jezika", rekla je Elizabeth Criswell, stalna saradnica Instituta za razvoj djeteta Univerziteta u Minnesoti.

Ovakve vježbe koristan su način da podstaknete djecu dobi oko tri mjeseca da prakticiraju kontroliranje jezika, što može pomoći u procesu pravilnog žvakanja hrane i pravilnog govora. Također, vježbanje govora pomoći će roditeljima da lakše komuniciraju sa svojom djecom.

Tepajte djetetu

Lezite pored svoje bebe ili je postavite tako da ste jedno drugom okrenuti "licem u lice" i počnite joj tepati. Također, bebi možete donijeti i igračke i na taj način započeti igru. Sve ovo će pomoći da vaše dijete razvije svoje kognitivne vještine i da brže uči.

Razvijanje čula

Na jedno mjesto sakupite različite tkanine koje imaju različite teksture i pustite bebu da ih dodiruje dok je u vašem prisustvu. Na ovaj način će dijete razvijati svoja čula, posebno čulo dodira.

"Veliko" i "malo"

Djeca između dvije i tri godine vole sortirati razne predmete u kući i to na osnovu kategorija "veliko" i "malo". Na taj način djeca uče koncepte velikih i malih stvari, to im pomaže razmišljati o veličini i razvijanju ranih matematičkih vještina, kao što su rane faze razumijevanja.

Puštanje i slušanje muzike

Bebe razvijaju milione neuronskih spojeva svakog dana, koji se koriste tokom cijelog života kako bi dobili informacije, a muzika im pomaže da ih stimuliraju. Ti spojevi pomažu djetetu u jezičkom, kognitivnom, društvenom i emocionalnom razvoju. Savetuju se roditelji da izlažu bebu različitim vrstama muzike koje se žanrovski razlikuju.

Zajedno pjevajte

Kada pjevate obavezno držite bebu blizu i naglašavajte svoje kretnje ustima kako bi ih dijete pamtilo. Obavezno puštajte brze i spore pjesme, pjevajte glasno i tiho i koristite visoke i niske tonove.

Peek A Boo

Igra Peek A Boo, koja je sve popularnija širom svijeta, pomaže bebama da razvijaju sposobnosti prepoznavanja objekata, što znači da najprije spoznaju da određeni predmet postoji, čak i ako ga ne vide. Idealno vrijeme za početak igranja ove igre s djetetom je oko devetog mjeseca bebinog života.

Snaga igre

Interakcija s bebom ključni je faktor za kultivaciju pozitivnog razvoja mozga. Prava vrijednost igranja s djetetom sastoji se u tome da im pomogne u usavršavanju prvih i najvažnijih zadataka ranih godina – izgradnji jakih odnosa s roditeljima. To je jaka, sigurna veza koju djeca koriste kao temeljnu shemu svih odnosa u životu i pomaže im da izgrade prijateljstva, sarađuju s drugima, rade u timu i uspostave jake romantične veze mnogo kasnije.

Iako su sve ove aktivnosti slobodne i iako se jednostavno mogu uklapati u vašu svakodnevnu rutinu, vrijednost igre između djeteta i roditelja je ogromna. Ove mjere daju djeci priliku da s vremena na vrijeme usavršavaju kognitivne, komunikacijske i socio-emocionalne vještine koje im trebaju kako bi bila uspješna u školi i životu.

Izvor:Nezavisne

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top