Marketing okt 13, 2018 - 274 Views

Hirurško smanjivanje želuca može spriječiti komplikacije u trudnoći Featured

"Ovi nalazi su važni, jer smo uspjeli da potvrdimo kako gojazne žene koje prolaze kroz operativni zahvat gubitka tjelesne težine imaju veće šanse da prođu kroz trudnoću bez kompikacija i da rode zdravu bebu u poređenju s gojaznim ženama koje nisu prošle ove procedure", rekao je autor studije dr. Aliu Sanni.

"Željeli smo biti sigurni da bariatrijska operacija obavljena prije trudnoće ima zdravstvene koristi za navedenu grupu žena, a da sama procedura neće štetiti plodu", rekao je on u izjavi za American College of Surgeons.

Dokumentirano je da se gojazne žene suočavaju s više medicinskih komplikacija tokom trudnoće. Međutim, efekti hirurških procedura vezanih za gubitak težine na trudnoću nisu bili jasni sve donedavno, kazali su istraživači.

"Znamo da se rasprostranjenost gojaznosti kod žena povećava, tako da smo nastojali saznati što više o utjecaju bariatrijske hirurgije na trudnoću, majku i bebu", rekla je koautorica studije Samantha Drew.

Istražitelji su za potrebe ove studije kombinirali statistiku iz pet prethodnih studija koje su ispitivale trudnoću i period nakon operacija vezanih za gubitak tjelesne težine, koje su poređene s rezultatima gojaznih žena koje nisu prošle operaciju.

Ukupno su istraživanja ispratila više od 4.300 carskih rezova kod skoro 11.000 žena nakon operativnih procedura gubitka težine, piše Health24.

Izvor:Klix.ba

Tagged under

Related items

Hirurško smanjivanje želuca može spriječiti komplikacije u trudnoći
Hokaido tikva štiti želudac i bubrege okt 13, 2018 - 274 Views
Hirurško smanjivanje želuca može spriječiti komplikacije u trudnoći
Evo kako izbjeći stres i uživati okt 13, 2018 - 274 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top