Dijana feb 27, 2017 - 313 Views

Evo kako izbjeći stres i uživati u svakom zalogaju Featured

Sljedeći put kad sjednete da jedete, učinite sebi uslugu: oslušnite svoje tijelo da biste vidjeli da li ste pod stresom ili opušteni. Da li se držite? Da li vam se grči želudac? Da li ste nervozni? Da li vam srce lupa brže? Ili ste možda opušteni i prisutni? Ne brinite ako niste – to se rijetko dešava.

Možda ste sretni zbog predstojećeg obroka ili možda počinjete da se osjećate krivim zbog onoga što planirate da pojedete. Ovo su neke od emocija koje većina ljudi proživljava svaki put kad bi sjeli da jedu.

Međutim, to ne mora da bude tako – evo šta savjetujemo:
Sljedeći put kad sjednete da jedete – tri puta duboko udahnite i opustite cijelo tijelo.
Potrudite se da ne sudite o onome što ćete pojesti – umjesto toga se usredsredite na to da polako uživate u svakom zalogaju. Osjećaj krivice povodom hrane izaziva stres i onda se ta hrana teže vari. Sjetite se da je 80 odsto vremena vaš cilj da unosite dobre i hranjive namirnice, a da se preostalih 20 odsto odnosi na nesavršenu hranu – i to je balans. Zato uživajte u svakom obroku – bilo da je dobar ili loš.

Obratite pažnju i uživajte – hrana je doživljaj koji izaziva zadovoljstvo i zato iskoristite priliku. Nemojte žuriti i jedite ono što vam organizam traži. Kad počnete da postajete svjesni onoga što jedete, učite vještinu umjerenosti – postajete svjesni kada ste siti. Ovo je najzdraviji način da se jede. Posvetite se tome da uživate u svakom umjerenom obroku. Morate da sjedite u mirnom ambijentu (daleko od telefona/kompjutera/TV-a) da biste u tome uspjeli. Hrana je tako dobra za dušu.

Obratite pažnju na hranu i na to kako se osjećate nakon jela – to je najbolji vodič za izbor hrane koja čini da se osjećate dobro. Kada počnete da budete prisutni kad je u pitanju hrana – počinjete da osjećate njen ukus i uživate više, što će vas učiniti sitijim nakon jela.

ljepotaizdravlje.ba

Tagged under

Izdvajamo

Popularni članci

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top