Marketing feb 20, 2021 - 53 Views

Kada bebu treba hitno odneti lekaru Featured

Bebi nije dobro

Dakle, najvažnije je proceniti opšte stanje deteta. Da li je poremećeno ili nije? Prvi simptomi mogu da budu neupadljivi, ali osoba koja brine o bebi, morala bi da ih uoči. «Bebi nije dobro», najčešći je opis, koji podrazumeva promenu ponašanja - u smislu poremećaja sna, razdražljivosti, pojačane pospanosti, praćenih odbijanjem ili slabijim uzimanjem hrane.

Obratite pažnju na izgled kože, način disanja, izmerite telesnu temperaturu, pratite koliko beba mokri. Modrilo kože (cijanoza) je najčešće znak nedovoljne snabdevenosti kiseonikom, a prvo se javlja oko usana, uz napomenu da modri i hladni okrajci ekstremiteta mogu da budu i znak rashlađenosti. Kod deteta kome nije dobro, koža je obično bleda i orošena hladnim znojem, a ekstremiteti hladni.

Telesna temperatura je nestabilna (povišena ili snižena, ili naizmenično i jedno i drugo). Disanje može da bude ubrzano, ali i nepravilno, sa prekidima. Kada beba odbija hranu i tečnost, može da dospe u stanje dehidracije, u kome slabo ili uopšte ne mokri. U svakom slučaju, bebu koja ne mokri ceo dan - treba odmah odneti lekaru. Obratite pažnju i na izgled stolice.

Neke bebe drhte i imaju vriskav plač. Poremećaj svesti, promena mišićnog tonusa (mlitavost, ukrućenost, zabacivanje glave unazad) ili trzaji celog ili dela tela, ukazuju na neurološki problem. Ako se pojavi bilo koji od navedenih simptoma, neophodno je da bebu što pre odnesete lekaru, jer je ona ozbiljno bolesna.  (yumama)

Related items

Kada bebu treba hitno odneti lekaru
Kako da znate da je beba srećna feb 20, 2021 - 53 Views
Kada bebu treba hitno odneti lekaru
Kada beba padne sa kreveta feb 20, 2021 - 53 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top