Marketing mar 03, 2021 - 183 Views

'Ti si loš roditelj': 6 rečenica koje nikada ne smete izgovoriti pred decom Featured

Važno je da znate da ponašanje roditelja može ostaviti trajne posledice na decu.

Naime, neke stvari se mogu izgovoriti u trenucima besa i neslaganja, ali dečji mozak koji prolazi kroz emocionalni razvoj može dati preveliku važnost onome što čuje i nositi to sa sobom do kraja života.

Izdvojili smo 6 stvari koje nikada ne bi trebalo da kažete partneru pred decom:

"Ti si loš roditelj"

Ako dete to čuje, verovatno će podržati jednog roditelja i nesvesno smanjiti svoje mišljenje o drugom. To, dakle, može imati trajni negativni uticaj na detetov odnos s jednim roditeljem - ili onim koji je to rekao ili onim za koga je rečeno.

Takođe, zbog toga će se i vaš partner osećati osuđeno i neprijatno. Zapitajte se: Kako biste se vi osećali kad bi vam to neko rekao?

"Ta odeća ti uopšte ne pristaje"

Iz ove naizgled jednostavne rečenice dete može pročitati mržnju i netrpeljivost. Osim toga, to se može shvatiti kao ponižavanje partnera, što bi dete opet moglo da natera da zauzme stranu ili da se i ono prema njemu ponaša na isti način. Kada deca vide da je jedan roditelj preterano kritičan prema drugom, može se desiti da pomisle da je u redu da ga i oni kritikuju.

"Ti si kriv/a"

Deca na roditelje treba da gledaju kao tim koji radi zajedno. Ako se roditelji ne slažu oko metoda vaspitanja, deca će to primetiti i verovatno iskoristiti u svoju korist.

"Ne možeš ti to da uradiš"

Ako to čuje, dete bi moglo da smanji sopstvene vidike i da odustane od pokušaja. To bi ga takođe moglo navesti da pomisli kako jedan roditelj nije sposoban da ostvari sopstvene ciljeve.

"Glup/a si"

Ukoliko dete čuje kako jedan roditelj to govori drugom, možda će zaista početi da misli da je jedan roditelj glup ili beskoristan - čak i ako je to izgovoreno u trenutku besa. Nakon toga dete će da traži dokaze koji će to podržati i dokazati da je drugi roditelj u pravu.

"Ostavljam te"

Ukoliko želite razvod ili želite da odete, o tome morate da razgovarate s partnerom, ali ne da to vaša deca čuju. Ako to mališani čuju, njihova reakcija može biti stresna i mogu steći utisak da ih ne volite.

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top