Marketing mar 23, 2021 - 150 Views

Kako zaštititi decu na Instagramu? Featured

Ne možete zanemariti popularnost Instagrama, a ni značaj društvenih mreža uopšte.

Deca, tinejdžeri i mladi vole ovu aplikaciju, jer promoviše kreativnost, a pruža im priliku i da se iskažu na sebi svojstven način. Uprkos svim prednostima ove popularne mreže, Instagram može biti i potencijalna opasnost za decu.Zašto?

Opasnosti vrebaju na sve strane, od pedofilije, do negativnih komentara okoline sa kojima mališani ne mogu da se nose, a nekada i preveliko iznošenje privatnosti može narušiti život porodice (pljačke, kidnapovanja, praćenja). Kako do toga ne bi došlo, Instagram je nedavno objavio koristan vodič napravljen u saradnji sa Američkim dečjim institutom. Mame i tate mogu da pročitaju vodič da bi se upoznali sa ažuriranim bezbednosnim alatima, podešavanjima privatnosti i još mnogo toga.

Evo šta roditelji treba da znaju da bi zaštitili svoju decu koja koriste Instagram.

Deca se mogu povezati sa bilo kim na Instagramu

Korisnici Instagrama imaju dve opcije naloga koje se nalaze u odeljku "Privatnost naloga" u podešavanjima: javni i privatni. Bilo koji korisnik Instagrama može da pregleda i prati javni nalog. Za decu je preporučeno da on bude privatni, jer nikad ne znate ko bi mogao da stupi u interakciju sa fotografijama i video zapisima vašeg deteta ili da im šalje neželjene poruke i komentare.

Korisnici Instagrama često teže savršenstvu

Instagram ima opcije lajkovanja, a to platformu pretvara u takmičenje za popularnost. To može da naškodi detetu, da izgubi samopouzdanje i sigurnost u sebe. Deci je takođe veoma teško da shvate da nije sve što vide na Instagramu stvarno. Filteri i uređivanje fotografija mogu promeniti izgled osobe, a to bi moglo da stvori želju za nedostižnim savršenstvom kod mališana.

- Otvoreno razgovarajte o Instagramu

Psiholozi savetuju da roditelji što više razgovaraju sa decom i objašnjavaju im kako zapravo ova aplikacija funkcioniše. Da su fotke nameštene i da ceo Instagram svet nije realan. Razgovarajte o opasnostima i uputite decu šta im se može dogoditi.

- Ažurirajte njihova podešavanja privatnosti

Za razliku od javnih naloga, koje svako može da pregleda, privatni nalozi su dostupni samo vašim prijateljima (pratiocima). Samo odobreni korisnici mogu da gledaju slike i storije vašeg deteta. Možete lako da podesite privatni sa javnog naloga, a to će u velikoj meri doprineti sigurnosti vašeg deteta. Kontrolišite koga deca prate, kakav sadržaj plasiraju i sa kim komuniciraju (da li su možda na meti pedofila).

- Blokirajte neželjene sadržaje

Instagram funkcija omogućava blokiranje i ograničavanje sadržaja, a to doprinosi da dodatno zaštitite dete. Blokirana osoba nikada neće biti obaveštena i može se deblokirati u bilo kom trenutku.  (yumama)

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Popularni članci

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top