Marketing mar 24, 2021 - 99 Views

Hrana koja se preporučuje porodiljama nakon carskog reza Featured

Prvih dana poslije porođaja carskim rezom ishrana treba da bude redukovana, a mame treba pažljivo da planiraju svoju ishranu. Šta jesti? Evo preporuka nutricioniste i prijedloga dnevnog jelovnika.

Poslije porođaja pored lijepih osjećanja majka je preplavljena osjećajem brige za bebu i majke malo brinu o sebi. Važno je da se svaka majka, prije nego što se porodi carskim rezom, dobro edukuje o ishrani poslije porođaja. Zato što carski rez nije samo porođaj već i ozbiljna operacija. I u isto vreme, to je period oporavka i povećanih potreba za nutrijentima - za sajt Trudnoća i zdravlje piše Milijana Šarac, nutricionistkinja.

Šta kada dođete kući iz bolnice

Nakon što porodilja dođe kući i nakon što se uspostavila pravilna funckija crijeva, važno je da nastavi sa pravilnom ishranom. Ishrana treba da bude uobročena, odnosno da ima 5 obroka. Obratiti pažnju da se unosi dovoljno tečnosti kroz čaj ili vodu.

U prvoj nedjelji mama treba da izbjegava namirnice koje nadimaju. To su mahunarke, povrće koje ima mnogo celuloze ili sumpora (karfiol, kupus, paprika..). Porodilja treba da jede hranu koja je pripremljema na pravilan način. Masnoće ne treba da se obrađuju termički, takođe treba da izbjegava proste šećere iz slatkiša i zasleđene napitke. Ukoliko majka doji, ishrana je još zahtjevnija i možda je treba i suplementirati u dogovoru sa svojim ljekarom.

Namirnice koje se preporučuju

Napici: Jogurt, kiselo mlijeko, voćni jogurt (kućna proizvodnja) glatke konzistencije bez šećera, biljni čajevi, kamilica, bijeli sljez, mineralne negazirane vode.

Žitarice: Tost hljeb od punog zrna, tjestenine, makarone, špagete - dobro kuvane, pšenični i kukuruzni griz, ovseno brašno, pirinač - dobro kuvan, potopljene žitarice.

Meso, riba, jaja, mliječni proizvodi: Poširana pečena kuvana jaja, sva mljevena mesa, sočni komadi piletine, ćuretine, spremljeni kuvanjem, dinstanjem pečenjem (bez kore), kuvana, pečena riba, blagi sirevi, kiselo mlijeko,

krem sir, pavlaka 12 odsto mliječne masti.

Masti: Maslac, biljna ulja (kokosovo, maslinovo, suncokretovo, maslinovo - hladno ceđena).

Voće: Kuvano, pečeno voće, kompoti.

Povrće: Dobro kuvano, pečeno bez sjemenki i opne - špargla, cvekla, šargarepa, špinat , bundeva, krompir - kuvan, pire, pečen bez opne.

Začini: So, biljni začini umjereno.   (ženablic.rs)

Tagged under

Related items

Hrana koja se preporučuje porodiljama nakon carskog reza
Evo kako ojačati imunitet hranom mar 24, 2021 - 99 Views
Hrana koja se preporučuje porodiljama nakon carskog reza
Krmenadle u marinadi mar 24, 2021 - 99 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top