Aleksandra feb 12, 2021 - 91 Views

Vjetrenica ponovno otvorena za posjetioce Featured

RAVNO - Pećina Vjetrenica od danas je ponovno otvorena za posjetioce, potvrdio je direktor Javnog poduzeća "Vjetrenica" Nikša Vuletić koji u ovoj godini očekuje i veći broj dolazaka domaćih i stranih turista.

 

Pećina je bila zatvorena zbog nepovoljnih vremenskih prilika i velike količine padavina što je uzrokovalo njeno plavljenje.

"Gosti sada mogu nesmetano dolaziti, a kiše nisu uzrokovale nikakvu štetu u špilji", kazao je Vuletić i dodao kako očekuje normalnu sezonu i veći broj turističkih dolazaka.

"Prošle godine smo zabilježili oko 6.000 posjeta što je gotovo za 50 posto manje u odnosu na 2019. godinu", istaknuo je Vuletić.

Naglasio je kako se trenutno radi na novim sadržajima koji će zasigurno obogatiti i onako dobru turističku ponudu.

Prema njegovim riječima, najveći problem s kojim se suočavaju u radu je taj što su prepušteni sami sebi.

"Trenutno imamo iste probleme kao i većina javnih ustanova ili poduzeća koja upravljaju zaštićenim područjima. Protekle godine ni s jedne razine vlasti nismo dobili nikakva financijska sredstva. No, nijednog radnika nismo otpustili, naprotiv, ako se krene s normalnim radom, planiramo još zapošljavanja", zaključio je Vuletić.

Raspored obilazaka pećine, u trajanju od 40 do 60 minuta, nalazi se na službenoj stranici Vjetrenice.

Uz prethodnu najavu (najkasnije dan prije posjete) termini posjeta se mogu prilagoditi željama zainteresovanih posjetilaca.

Vjetrenica je smještena na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, na 260 metara nadmorske visine, 12 kilometara vazdušne udaljenosti do Jadranskog mora. Karakteršu je speleološke posebnosti prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetine manjih periodičnih tokova.

Vjetrenicu karakterišu izuzetno bogat pećinski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a čak 37 njih je prvi put pronađeno i opisano upravo na tom mjestu.

izvor: Nezavisne novine

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top