Aleksandra apr 03, 2021 - 95 Views

Svi se slažu da je ovaj gradić nova turistička zvezda Evrope Featured

Svi se slažu da je ovaj gradić nova turistička zvezda Evrope

O Arlu ste verovatno čuli zahvaljujući Van Gogu, ali svi kažu da je to nova evropska "turistička zvezda".

1615972297_ARLkrov.jpg
Foto: Piksabej
 

Vinsent Van Gog je upravo u Arlu i okolini naslikao neke od najpoznatijih slika. Ovaj mali grad u Provansi nalazi se nekoliko sati vozom od Azurne obale.

Van Gog je u Arl pobegao iz Pariza, a ovaj gradić slavi svaki trenutak koji je umetnik proveo u njemu. Na železničkoj stanici, a vozom stižu svi turisti sa Azurne obale, piše da je tako stigao i Van Gog 20. februara 1888. godine. Odseo je u kućici "boje putera" na ćošku i počeo da slika. Ubrzo je stigao i Pol Gogen i ostao nekoliko nedelja.

Pozvao je u goste i Pola Gogena i zajedno su slikali

U Arlu turisti mogu da se priključe turi "Putevima Van Goga", a mogu i sami da istražuju grad.

I danas radi kafić "Noć" u kojem je sedeo i koji je slikao

Za početak, na Trgu Forum i danas se nalazi kafić "Noć" koji je ovekovečen na Van Gogovoj slici. Sam naziv trga je znak da je Arl dugo bio rimska provincija, a turisti danas mogu videti rimski teatar i amfiteatar, lepu akropolu, čuveni obelisk, Konstantinove terme...

Međutim, Arl je i u Srednjem veku bio važan trgovački centar pa se mogu posetiti zamak, videti srednjovekovan toranj kod rimskog amfiteatra i otići do stare vodenice.

Zanimljiv je u Muzej umetnosti, ali mnogi turisti žele da u ovom gradu probaju čuveni specijalitet - puževe sa lekovitim biljem.

Luma toranj se otvara juna ove godine, a umetnik Frenk Geri je pobedio na konkursu za ovo arhitektonsko čudo podignuto u čast Van Goga. Toranj je visok 56 metara i ovaj stakleni umetnički centar treba da dočara život slavnog umetnika.

Gorgolj Foto: Piksabej
Da li je toranj Luma naružio okolinu?

Ovo novo arhitektonsko dostignuće se mnogima ne dopada, jer prilično iskače od okoline koja je sačuvala idiličnu atmosferu minulih vremena. Naročito su ulice starog grada prekrasne za šetnju tokom dana, dok uveče postaju gotovo puste.

 

Pijaca je u Arlu legendarna. Otvara se u 8.00 ujutru i na njoj se mogu kupiti ili, jednostavno, uživati u morskim plovodima i ribama, bojama i mirisima svežeg voća i povrća, sveća i začina iz Provanse.

izvor:novosti magazin

 

 

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top