Marketing okt 13, 2018 - 266 Views

Dodjelom nagrada završen 9. Bosifest Featured

Dodjelom nagrada u Amfiteatru Sava Centra, sinoć je završen 9. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom - "Bosifest", na kome je tokom tri dana prikazano 15 dokumentarnih filmova po izboru selektora Gorana Radovanovića.

Žiri, koji su činili reditelj Goran Marković i glumci Dragan Petrović Pele i Jovana Stojiljković, dodijelio je Gran pri njemačkom filmu "Djevojka od pijeska" Marka Mišela, za "dirljivu priču o potrebi da se živi uprkos strašnim okolnostima koje nosi potpuni invaliditet".

"Ovo delo se nije, međutim, zadržalo na potresnom sadržaju, već ima zavidnu rediteljsku, dramaturšku i vizuelnu poetiku", rekla je Stojiljković, obrazloživši odluku žirija.

Nagrada za režiju dodijeljena je Piteru Midltonu i Džejmsu Spiniju za britanski film "Bilješke o sljepilu" u kome je, kako je primjetio žiri, upotrebljen sasvim novi rediteljski postupak koji priči daje neobičan oblik, "ne smanjujući uzbudljivost samog svjedočanstva o svijetu slijepih".

Vaktangu Knutsev-Gabašviliju pripala je nagrada za scenario za gruzijsko ostvarenje "Prozirni svijet" za "neobično duhovito ispričanu priču o hendikepiranoj osobi", a žiri je istakao da je takav pristup tragičnom svjedočanstvu "praznik za gledalište".

Specijalno priznanje dodijeljeno je grčkom filmu "Raširenih krila" Vivien Papageorgiju, potresnoj priči o potrebi čovjeka da se uklopi u svoju sredinu uprkos teškim okolnostima.

Direkcija festivala je dodeijlila Specijalno priznanje Lišjaku Pavelu za film "Rio ili slom", zahvalivši mu na podršci sportistima sa invaliditetom.

Svi nagrađeni su, zahvalivši na priznanjima, pohvalili "Bosifest" i njegovu misiju, primjetivši veliki broj mladih na projekcijama filmova.

Organizator "Bosifesta" Hendi Centar Koloseum dodijelio je zahvalnice za prepoznavanje te manifestacije kao značajnog segmenta u edukaciji mladih u prihvatanju različitosti direktoru Zemunske gimnazije Milošu Bjelanoviću, direktoru Srednje zubotehničke škole Biljani Blagojević-Sedlar i direktoru Druge ekonomske škole Dejanu Nediću.

Direktor festivala Darko Ivić posebno je zahvalio profesoru srpskog jezika u Zemunskoj gimnaziji Sanji Štrbac za pripremu učenika za angažovano učešće na festivalu, profesorki Četrnaeste beogradske gimnazije Oliveri Stamenković i psihologu Druge ekonomske škole Radmili Simjonović.

Za doprinos realizaciji 9. "Bosifesta" zahvalnica je dodeljena rukovodiocu Grupe za socijalnu inkluziju u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gordani Cvetković, Aleksandri Alač i Ani Radovanović, novinarki Radio Beograda Neveni Matović i novinarki Tanjuga Mariji Jakovljević, kao i članovima žirija.

Ivić je zahvalio svim mladim ljudima koji su gledali prethodnih dana filmove I učestvovali u radionici, izrazivši nadu da su uživali u programu i nešto novo naučili.

Izvor:Nezavisne

Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top