Dijana maj 25, 2017 - 347 Views

Mačke više vole ljude od hrane i umjetnih miševa Featured

"Iako preovladava uvjerenje da mačke više vole samoću, naše je istraživanje pokazalo drukčiju sliku - mačke vole ljude, pokazuju različite vrste osjećaja, a na njihove sociološke interakcije vjerovatno utječu životna iskustva i biološke predispozicije", naveli su u zaključku istraživanja objavljenom u časopisu "Behavioral Processes" naučnici sa univerzitetu Oregon State i Monmouth.

U eksperiment koji je trebao detektirati šta mačke najviše privlači bilo je uključeno 38 mačaka starih od 1 do 20 godina, polovina od njih udomljena kod vlasnika, a polovina iz azila.

Dva i po sata prije testa bile su izolovane od bilo kakve interakcije s ljudima ili međusobnog kontakta. Nakon toga nudili su im hranu, odjeću s mirisima koje privlače te životinje, igračku u obliku miša i čovjeka koji se igrao s mačkom i mazio je, najprije u odvojenom kontaktu, a onda u sobi u kojoj su bili svi ti "podražaji" kako bi se ustanovilo šta ih najviše privlači.

Jedna od mačaka iz eksperimenta izabrala je za "druženje" odjeću s mirisom mačije metvice, 4 su se odlučile za umjetnog miša, 14 mačaka odmah je pristupilo ponuđenoj hrani, a čak 19 čovjeku koji ih je mazio i s njima komunicirao, te su s njime provele tri četvrtine vremena koliko je eksperiment trajao.
klix.ba
 
 
 
Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top