Dijana maj 26, 2017 - 705 Views

Naučite kako da se nosite sa životnim razočarenjima Featured

Jedna prijateljica kao najveće razočaranje pominje svoju dugogodišnju vezu. Kaže: “Godinama sam bila sa muškarcem s kojim nikad nisam uspjela da osjetim bliskost o kakvoj su drugi ljudi pričali. Stalno sam se nadala i mislila da sam ja kriva, da u nečemu griješim, a onda su se u jednom danu srušili svi moji snovi i nade, jer sam saznala da ima ljubavnicu”. Jedan prijatelj najvećim razočarenjem smatra gubitak posla koji je volio, a druga prijateljica saznanje da boluje od ozbiljne bolesti…


Kada biste analizirali svoj život, shvatili biste da nije ništa drugačiji. Svi smo prošli kroz tugu, razočaranje, problematičnu vezu, loš posao ili dobar posao na kojem nas nisu cijenili, gubitak voljene osobe, zdravstvene poteškoće, laži osoba kojima smo vjerovali…

Razočaranja mogu biti vrlo bolna, bez obzira da li su objektivno gledano velika. Ponekad, realno, mala stvar može da izazove lavinu emocija, a to uglavnom zavisi od okolnosti. Nekad razočarenje prerasta u očaj ili tugu, a ponekad se pretvori i u depresiju, što može imati ozbiljne posljedice. Psiholog James C. Coleman opisao je koliko razočarenje može biti pogubno za čovjeka: “Žrtva urušavanja zgrade, padne li u očaj dok čeka da je iskopaju i izgubi li nadu, može umrijeti već prvog dana. Međutim, fiziološki bi sigurno mogla preživjeti nekoliko dana ako nema neke ozbiljne povrede. Gubitak nade može biti psihičko samoubistvo, a najčešće se manifestuje apatijom”.

“Vrijednosti, značenja i nade javljaju se i djeluju kao katalizator koji pokreće energiju koja nam donosi zadovoljstvo. Kada njih nestane teško je prikupiti energiju i za normalan život, a kamoli za zadovoljstvo“, kaže Coleman.

Jedino rješenje je nikad se ne razočarati toliko da u potpunosti izgubimo nadu, ali – kako to postići ?

1. Prilagodite svoja očekivanja

Ne osvaja svaki klub šampionski pehar ni olimpijsko zlato. Ne dobije posao svako ko se prijavio na konkurs. Bolesti se događaju. Ne uspijeva svaki brak. Možda ne bi trebalo previsoko postavljati ciljeve, jer – ako su vaša najveća nadanja vezana isključivo za ostvarene rezultate – vremenom ćete biti suočeni sa razočarenjem, budući da je svaki uspjeh prolazan. No, ne smijete ni previše nisko spustiti svoja očekivanja, jer ćete tako uzeti manje od onoga što vam život pruža. Ravnoteža je ključna.

2. Učite iz svojih poraza

Razočarenja i neuspjesi jačaju i grade karakter, ako ih iskoristite na pravi način. Mogu vas naučiti i da pobjeđujete i gubite graciozno.

3. Gradite i ulažite u prijateljstva

Vaše razočarenje će biti manje ako ga podijelite s drugim osobama. U teškim trenucima, kada se osjećamo ranjivo, lako je postaviti zidove oko sebe, ali ako se zatvorite u sebe usporićete proces izliječenja.

Jedna prijateljica mi je na pitanje: “Šta i ko te najviše razočarao?”, odgovorila: “A, joj, nemoj me to pitati, radije mislim o pozitivnim stvarima”. Možda je ključ zadovoljstva baš u tome, da pamtimo samo sretne dane.

 ljepotaizdravlje.ba

Related items

Naučite kako da se nosite sa životnim razočarenjima
Tri savjeta protiv hrkanja maj 26, 2017 - 705 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top