Aleksandra feb 03, 2021 - 363 Views

Pelerina, kraljica zimske mode Featured

Tokom hladnijih dana, osim klasičnih kaputa i jakni, u svoju garderobu možete uvrstiti i pelerinu. Komad koji je postao omiljen među domaćim i svjetskim dizajnerima unosi eleganciju u svaku modnu kombinaciju.

 

Pelerina potiče još iz 16. vijeka, kada je služila kao ogrtač koji su koristili hodočasnici te je pokrivao ramena i ruke, a prednji dio je bio nešto kraći od zadnjeg.

Najčešće je bila odjevni komad koji je bio pokazatelj društvenog statusa, a izrađivana je od čipke i krzna. Ponovo je postala popularna u 18. vijeku kada su je većinom nosili samo muškarci, da bi vijek kasnije dobila novo - kraće lice, ali je postala i odjevni komad koji rado nose i dame. Baršun je bio osnovni materijal koji se koristio u izradi, a pelerinu je zasigurno najviše popularizovao fiktivni lik s početka 20. vijeka, Šerlok Holms.

U moderno doba nalazimo modele od brušene kože, vune ili krzna, ali i kašmira. Krojevi su razni, možete birati pelerine s kapuljačom ili pak vezane u struku.

Upravo zbog jednostavnosti, ali i odličnog efekta koji pelerina pruža, možete je kombinovati uz svoj stil, bez obzira njegujete li sportski izgled, klasičnu eleganciju ili urbaniji stilski izražaj. Pelerine zaista s lakoćom možete kombinovati uz sve, a tokom zimskih dana prevladavaju topli i deblji modeli. Vuna, koža, krzno - opcije su mnogobrojne. A, ako tragate za bezvremenskim komadom, birajte crne, sive i smeđe pelerine, dok će ljubiteljke mode koje vole vesele kombinacije birati modele s uzorkom i u boji.

Ovaj odjevni komad možete nositi svuda - kako uz dnevne, tako i uz večernje kombinacije jer predstavlja savršenu dopunu svakom autfitu. Zbog svoje prefinjenosti će biti odličan pratilac gležnjericama ili čizmama visokih potpetica, a ipak ako se odlučite za ležerniji stil, ravne čizme, mokasinke i velika dnevna torba ili fedora šešir su divan odabir.

Kada nosite pelerine, ipak izbjegavajte dodatne detalje poput šalova jer je pelerina dovoljno statement komad za sebe i uživajte u poigravanju s modom preostalih dana najhladnijeg godišnjeg doba.

izvor: Nezavisne novine

Tagged under

Related items

Pelerina, kraljica zimske mode
A la mode fashion bih feb 03, 2021 - 363 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top