Aleksandra mar 25, 2021 - 122 Views

Emotivna inteligencija je veća kod djece koja provode vrijeme sa bakama i djedovima Featured

Prema naučnim istraživanjima, bake i djedovi mogu itekako pomoći djeci da budu ljubaznija, empatičnija, odgovornija i pametnija. Istraživanja pokazuju: Djeca koja su se osjećala blisko s barem jednom bakom ili jednim djedom, pokazala su “naprednije socijalno ponašanje” (pomaganje, dijeljenje, koncentracija, fokus, doniranje, volontiranje, saradnja, dobra komunikacija, odnosi s ljudima, itd.)

Foto: Pexels

Naučnici kažu: “Vrijeme i pažnja nisu isto; postoji velika razlika između fizičkog i psihološkog, emotivnog prisustva … ako niste psihološki/emotivno prisutni, nikom ne činite ništa dobro”. Bake i djedovi su više posvećeni druženju, igri, kvalitetnom provođenju vremena s djecom. “Možda bake i djedovi, djecu podučavaju određene socijalne vještine, poput toga kako se ophoditi s drugim ljudima.

Foto: Pexels

Zanimljivo je da su unuci, čiji su djedovi i bake finansijski ili na neki drugi način pomogli djetetu u školovanju, ta djeca su imala tendenciju da u školi obraćaju više pažnje na vršnjake, imaju bolji fokus, završavaju domaće zadatke na vrijeme i generalno da budu sretnija i uzbuđenija zbog škole.

Foto: Pexels
 

“Suština je da bake i djedovi imaju pozitivan uticaj na svoje unučiće, koji se ipak razlikuje od uticaja koji roditelj ima na djecu. Što dovodi do dva osnovna zaključka. Prvo, potrebno je fokusirati se na to, kako kao roditelj provodite vrijeme s djecom, a ne samo na količinu provedenog vremena. 15 fokusiranih, posvećenih minuta ima veći uticaj od razvodnjenih ili stresnih 30 minuta. Drugo, roditelji preuzmite odgovornost za to, da bake i djedovi budu više uključeni u djetinjsvo vaše djece. Ako se djeca ne mogu uživo sretati često sa bakama i djedovima, ohrabrite djecu da ih nazovu, ili vi nazovite, uključite kameru na telefonu, organizujte skype, viber ili zoom video poziv”, poručuju naučnici.

Foto: Pexels

Roditelji, dajte bakama i djedovima do znanja, koliko veliki uticaj mogu imati na život svojih unučića. Jednom kad shvate objektivni uticaj koji imaju, biće im još draže da se angažuju oko unučića. Istraživanje pokazuje, djeca misle da im je baka i djed nešto najvažnije i najdraže u životu!

Izvor: inc.com

izvor:Ultra.ba

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top