Aleksandra mar 29, 2021 - 190 Views

Kako da prebrodite prelazak na ljetnje računanje vremena. Featured

Pomjeranje kazaljki na satu možda djeluje kao mala promjena, ali kod nekih ljudi može da dovede do značajnih posljedica i pojača već postojeće zdravstvene probleme.

Kako da najlakše prebrodite prelazak na ljetnje računanje vremena?

Dvije promjene godišnje. Jednom sat unaprijed, jednom unazad. I dok se na mnogim uređajima ta promjena automatski dešava, tijelo ne može da se prilagodi tako lako kao mobilni telefon.

U stvari, mi ovom vještačkom promjenom vremena utičemo na biološki telesni sat, pa onda naš organizam mora da se prilagođava. Profesor dr Dragan Hrnčić, u jutarnjem programu RTS-a, pričao je o remećenju bioritma i važnosti sna.

To prilagođavanje uobičajeno traje oko nedjelju dana, a evo i pet savjeta koji će pomoći da vremenska tranzicija prođe što lakše.

Naviknite organizam na ustaljeno vrijeme leganja i buđenja

Rutina je važna za organizam, posebno za održanje bioritma. Zato period prije i poslije promjene računanja vremena gledajte da ležete u ustaljeno vrijeme i da spavate barem 7 sati.

Što se doslednije budete držali rutine lijeganja i buđenja u određeno vreme i ustaljenog perioda spavanja, to će se tijelo brže prilagoditi.

Usporite tijelo prije spavanja i nemojte piti kafu

Važno je da se tijelo pripremi za kvalitetan i dug san. Zbog toga izbjegavajte energetska ili pića sa kofeinom. Ukoliko vježbate, završite sa time 4 do 6 sati prije lijeganja.

Sklonite telefon sat vremena prije lijeganja

Svjetlost visokog intenziteta iz elektronskih uređaja usporava lučenje melatonina, hormona koji uzrokuje pospanost. Svketlost stimuliše mozak i otežava spavanje.

Ustalite večere i smanjite šećer

U danima prije i poslije promjene trudite se da večerate u isto vrijeme. Naš ciklus spavanja i vremenski obrasci obroka su međusobno povezani. Nikako nemojte da se prejedate i pokušajte da unosite manje ugljenih hidrata.

Šetajte i budite što više na dnevnoj svjetlosti

Izlaženje spolja i izlaganje tijela jutarnjoj sunčevoj svjetlosti može da pomogne organizmu da prilagodi unutrašnji sat. Pronađite vremena da ujutru i rano popodne izađete napolje i prošetate, što će takođe pomoći i sa popravljenjem raspoloženja.

Popodnevno drijemanje

Ako ste iz nekog razloga ipak nakupili dosta sati sna manjka, zdravije je za vaše tijelo da odrijemate preko dana. Međutim, nikako ne pretjerujte sa time. Neka to bude kratka dremka ne duža od 20 minuta, taman da se malo "resetujete".

 

izvor: Nezavisne novine

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top