Aleksandra maj 03, 2021 - 196 Views

Znaš li rok trajanja svoje šminke? Featured

Otkako se prvi lockdown dogodio prije više od godinu dana, mnogi od nas gotovo su zaboravili na svoje makeup nesesere, sa odgovarajućim puderom, maskarom, sjenilom, ružom i ostalom šminkom. Sada, kada se napokon naziru vedriji dani i nadiru veće slobode, uranjanje u taj neseser sa šminkom izgleda kao aktivnost kojoj se svi radujemo.

Ali, ako makeup nisi obnovila od prošlog ljeta, možda bi vrijedilo provjeriti rok trajanja. Šminka ne traje vječno, posebno jednom otvorena, a da stvar bude zbunjujuća, različite formule imaju različit životni vijek.

Ikonica na kojoj je nacrtana mala otvorena kutija i koja se nalazi na svakom makeup proizvodu, pokazuje rok trajanje tog proizvoda. Najpametnije je pri otvaranju svakog proizvoda stavitii na njega naljepnicu sa datumom, kako bi tačno znala od kada koristiš taj ruž, puder ili nešto treće. Najčešći vijek trajanja makeup proizvoda je 12 mjeseci, ali ima i proizvoda kojima i mnogo prije istekne rok, tako da savjetujemo da budeš oprezna sa tim, ipak je koža lica u pitanju.

U nastavku donosimo koliko dugo treba da se čuvaju svi osnovni proizvodi šminkanja, tako da znaš šta trebaš zadržati, a šta odmah zamijeniti.

Getty Images

Primer i puder

Generalno, primeri i puderi dolaze u hermetički zatvorenim pakovanjima, što ih manje izlaže svjetlosti i vazduhu, što im daje relativno dug život. Nakon otvaranja mogu trajati do 12 mjeseci, ali ako primijetiš da se formula počinje razdvajati, vrijeme je za kantu.

Proizvodi za lice u prahu

Prah ima najduži život: može trajati i do 18 mjeseci. Ne sadrži vodu pa bakterijama otežavaju rast, ali neki savremeni makeup proizvodi u prahu sadrže ulja i omekšivače koji se mogu razgraditi malo brže od klasičnih formula.

Eyeliner

Kod eyelinera zavisi o formuli: gelasti i tečni eyeliner koji će biti izložen okolini treba se iskoristiti u roku od tri do šest mjeseci. Klasične olovke za oči mogu se koristiti i godinu dana nakon prve upotrebe, jer se neprestano oštre i svaki put se koristi novi sloj proizvoda.

Getty Images

Maskara

Sigurno si primijetila da maskara može početi mijenjati teksturu i skupljati se nakon otprilike tri mjeseca. Između izlaganja vazduhu i štapića maskare koji neprestano prolazi između naše kože, trepavica i zatim se vraća u formulu, može doći do nakupljanja bakterija, pa je važno biti dosljedan u zamjeni.

Ruž

Ruževi mogu trajati od 12 do 18 mjeseci. Kod njih se takođe primijeti promjena teksture i mirisa kad je vrijeme za bacanje.

izvor:ultra.ba

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top