Dijana maj 05, 2017 - 591 Views

Veći kontrast na stolu, pametniji izbor i količina hrane Featured

Restorani brze hrane i kuhari znaju da brojni faktori utiču na apetit. Na primjer, jarke boje kao što su žuta i crvena u kombinaciji sa jakim osvjetljenjem navešće vas da naručite više i jedete brzo. Suprotno tome, uz prigušeno osvjetljenje i nježnu muziku ješćete sporije i manje. 

Dr. Brian Wansink, direktor Laboratorije za hranu i brendove na Kornel univerzitetu u SAD-u i autor knjige ,,Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life’’ (HarperCollins), slaže se da boja zidova, tanjira, pribora i jačina osvjetljenja mogu da utiču na to koliko jedemo, pa čak i šta jedemo.


Foto: Pixabay

,,Već dugo postoji mišljenje da boje podstiču ili umanjuju unos hrane’’, kaže on. ,,Ne postoji jedna boja tanjira koja navodi ljude da manje jedu nego je bitna boja hrane koju jedete.’’ Radi se o tome da treba da postoji kontrast između boje hrane i boje tanjira na kojem se poslužuje, objašnjava on. Na primjer, ako se bijeli ugljeni hidrati posluže na tanjiru tamne boje, to ističe razliku između boja i čini vas svjesnim veličine porcije. ,,Bez tog kontrasta, unijet ćete 18 odsto više hrane’’, dodaje on.

Promjena boje tanjira i posuda može da vam pomogne u kontroli veličine porcija. ,,Odrasle osobe pojedu 92 odsto bilo čega što sami sebi posluže, tako da ako sipate mnogo, mnogo ćete i pojesti’’, kaže Wansink.
Časopis The Journal of Nutrition piše da je veličina porcije porasla za 138 odsto u odnosu na 70-te godine prošlog vijeka, što predstavlja jedan od glavnih uzroka problema gojaznosti. Procjenjuje se da je u Australiji 67 odsto muškaraca i 52 odsto žena gojazno, najviše usljed pretjeranog unosa kilodžula.
Evo nekoliko savjeta koje Wansink daje u vezi sa kontrolom naših navika u ishrani.

Obratite pažnju na to kako jedete i koristite ružičasti tanjir.
Ako jedete prebrzo, veće su šanse da ćete se prejesti ili da nećete shvatiti da ste siti, ali ako obratite pažnju na to kako jedete – tj. ako jedete polako i sa više pažnje – veća je vjerovatnoća da ćete napraviti bolji izbor kad je u pitanju hrana, što može da dovede do mršavljenja, kažu rezultati studija sprovedenih na Medicinskom fakultetu Harvard univerziteta u SAD-u. On predlaže da koristite tanjir neke umirujuće boje kao što je blijedoružičasta ili siva, jer su tako veće šanse da usporite i obratite pažnju na svoj obrok i okruženje.
Smanjite unos ugljenih hidrata tako što ćete ih poslužiti na plavoj podlozi.

Foto: Pixabay

Dijetetičar Jenna Obeid kaže da ne treba potpuno da izbacite ugljene hidrate zato što oni čine važan element balansirane ishrane ali dodaje da je ,,važno da pratite svoje porcije – jedna četvrtina tanjira je idealna porcija’’.

,,Ako ste skloni pretjeranom unosu ugljenih hidrata, nemojte ih posluživati na bijelim tanjirima. Umjesto toga koristite one crvene, tamnoplave ili crne boje,’’ kaže Wansink.

Male posude zamijenite velikim

Teorija o malim posudama/malim porcijama je mit, kažu istraživači sa Univerziteta u Liverpulu u Velikoj Britaniji. Nakon eksperimenta sa kokicama, zaključili su da su ,,učesnici jeli više kada su koristili manje posude’’. Oni kažu da manji tanjir znači da su veće šanse da ćete uzeti repete.’’

Prestanite da jedete između obroka tako što ćete slatkiše uviti u foliju

Oko 96 odsto Australijanaca jede između obroka, kažu rezultati ispitivanja agencije Nielsen iz 2014. godine. Pogrešna užina (kao što je ona sa visokim procentom šećera) ili prevelika porcija mogu da dovedu do gojenja. ,,Ako nešto želite da sačuvate za užinu, uvijte tu poslasticu u foliju’’, kaže Wansink. “Tako nećete vizuelno doći u iskušenje.’’

Jedite manju porciju deserta u posudi suprotne boje

Institut za globalno zdravlje u Sidneju je ustanovio da polovina Australijanaca jede duplo više od preporučene dnevne doze šećera, i to 60g dnevno u prosjeku; Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da se unos smanji na 25g.
,,Poslužite slatkiše kao što je sladoled od vanile u posudi tamne boje, ili sladoled od čokolade u bijeloj posudi’’, kaže Wansink. ,,Što je veći kontrast, veće su šanse da ćete pojesti manju porciju.’’

ljepotaizdravllje.ba

 

Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top