Aleksandra apr 04, 2021 - 352 Views

Šta znači jesti pažljivo? Featured

Ne treba čuditi da je pažnja vrlo efikasna strategija za poboljšanje tvog odnosa s hranom. Evo nekoliko načina kako iskoristiti snagu uma dok radiš na izgradnji boljih prehrambenih navika.

Pexels

Uspori

Naši su životi toliko brzi i haotični u današnje vrijeme da nije ni čudo što isti mentalitet primjenjujemo na pripremu i konzumiranje obroka. Kada jedemo u pokretu, još je veća vjerovatnoća da jednostavno zanemarujemo obroke, što dovodi do drugih problema poput loše probave. Nažalost, istraživanja pokazuju da kada prebrzo jedemo hranu, to često rezultira prejedanjem. Pomnoži taj višak kalorija tokom sedmice i mjeseca, i lako ćeš otkriti uzrok debljanja. Kada jedeš, može proći i do 20 minuta dok tvoj želudac pošalje signal do mozga da je sit, pa pažnjom možeš usporiti konzumaciju obroka, smanjujući tako šanse za prejedanje.

Koristi aplikaciju

Aplikacije za svjesno jedenje, poput Go Eat Right Now, izvrstan su dodatak bilo kojem svjesnom programu prehrane ili ličnom planu ishrane. Za razliku od drugih aplikacija za mršavljenje koje samo prate unošenje i gubljenje kalorija, ove aplikacije za jelo pomažu da tačno dokumentuješ svoje iskustvo s hranom i izgradiš zdravije navike kroz strategije pažljive prehrane na temelju istraživanja. Uz to, ove aplikacije pružaju alate koje ćeš koristiti kada se suočiš sa stvarnim izazovima prehrane, poput intenzivne želje za hranom.

Foto: pixabay

Nađi partnera

Kao i u bilo kojem drugom izazovnom području u životu, korisno je pristupiti zadatku pažljivog hranjenja s partnerom. Ovo može biti jednostavno poput namjernog dijeljenja obroka s prijateljem ili voljenom osobom ili planiranje obroka s prijateljem koji dijeli zdrave prehrambene navike. Istraživanja pokazuju da ljudi koji učestvuju u programu prehrane sa prijateljima izgube više tjelesne težine tokom šest mjeseci u odnosu na one koji to ne čine.

Jednostavnost

Jedna od najvećih prepreka za pametnu ishranu, je sva priprema koja uz to ide. Prvo moraš isplanirati koja ćeš jela pripremiti, zatim moraš kupiti zdrave sastojke, pripremiti obroke i na kraju ih poslužiti – a onda sve očistiti. Budući da ovaj postupak oduzima mnogo vremena i strpljivog rada, korisno je u prvom redu odabrati jednostavnije obroke. Kad kuvaš, takođe možeš udvostručiti recepte i zamrznuti nekoliko porcija za budući obrok. Povećavajući jednostavnost obroka, imaćeš više vremena za uživanje u procesima kuhanja i prehrane. Pomoću ovih jednostavnih obroka moći ćeš utrošiti vrijeme i na druge stvari.

Ukloni smetnje

Čak i ako ne jedeš u pokretu, tokom obroka možeš imati razne distrakcije, što otežava prisutnost i pažnju dok učestvuješ u svom obroku. Razmisli o tome da isključiš televizor, odmakneš laptop od stola i odložiš telefon dok jedeš. Zamoli sve goste da i oni isto učine, kako bi svi zajedno mogli učestvovati u ovom obroku. Izgradnja zdravijeg odnosa s hranom može biti jednostavna kao i stvaranje novih navika oko nje. Pažnja ti može izgraditi stav i pružiti alate potrebne za razvoj i održavanje ovih navika. Uz malo vježbe, može ti pomoći da stvoriš opuštenu atmosferu i iskustvo koje vrijeme obroka čini svima ugodnijim.

Izvor: quickanddirtytips.com

izvor:ultra.ba

Tagged under

Related items

Šta znači jesti pažljivo?
Evo kako ojačati imunitet hranom apr 04, 2021 - 352 Views
Šta znači jesti pažljivo?
Krmenadle u marinadi apr 04, 2021 - 352 Views
Šta znači jesti pažljivo?
Koje povrće je bolje jesti kuvano, a apr 04, 2021 - 352 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top