Dijana feb 22, 2017 - 446 Views

Čak i čaša piva dnevno povećava rizik od srčanih bolesti? Featured

Muškarci koji piju više od jedne flaše piva dnevno tokom nekoliko godina čine veliku štetu svojim arterijama, koja ih može koštati života, tvrde britanski naučnici.

Oni kažu da alkohol utiče na elastičnost zidova arterija, što slabi krvotok, a neki rezultati pokazuju da nema takav uticaj na žene. Ipak, istraživači kažu da je to možda posljedica toga što je 73 odsto od njihovih 3.869 ispitanika bilo muškog pola.

Istraživači Univerzitetskog koledža u Londonu pronašli su vezu između alkohola i oslabljene elastičnosti arterija prilikom ispitivanja navika u konzumaciji alkohola kod osoba starosti između 30 i 60 godina, tokom 25-godišnjeg perioda.

Ispitanici su evidentirali koliko vina, piva, sajdera i žestokih pića piju tokom nedjelju dana i redovno kontrolisali svoje arterije.

Istraživači su zatim poredili podatke i otkrili da pojačana konzumacija aktivira određene enzime koji vode nakupljanju kolagena i ukrućivanju arterija.

“Na osnovu ovih otkrića, tim želi da istraži više različitih grupa ljudi, jer smo u ovom istraživanju bili ograničeni gotovo isključivo na muškarce i da prepoznamo vezu između alkohola i rizika za kardiovaskularna oboljenja”, kaže vođa studije dr Darag O’Nil.

Pretjerivanje u alkoholu druge studije su povezale sa povišenim krvnim pritiskom, gojaznošću, moždanim udarom, nekim oblicima raka, samoubistvom i saobraćajnim nesrećama.

Nova otkrića objavljena su u časopisu “Journal of the American Heart Association”.

nezavisne.com

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Popularni članci

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top