Marketing maj 31, 2018 - 576 Views

EVROPSKA KOMISIJA ODLUČILA JE STATI NA KRAJ PREVARAMA S KILOMETRAŽOM RABLJENIH AUTOMOBILA. Prvi korak učinjen je danas... Featured

Prevarama na kilometraži pri prodaji rabljenih vozila uskoro bi se trebalo stati na kraj na nivou cijele Evropske unije. Prvi korak za to učinjen je u danas, nakon što je Evropski parlament s velikom većinom izglasao izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara u motornim vozilima kojim se predlažu zakonska i druga rješenja za sprječavanje ove nezakonite prakse kod prodaje rabljenih automobila, čime su osobito pogođeni kupci u našem regionu.

No, osim što nose finansijsku štetu krajnjim kupcima, prevare s brojačem kilometara predstavljaju i ozbiljnu prijetnju bezbjednosti na cestama, ali i narušavaju funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i nameću nepošten i dodatan trošak građanima, osiguravateljima, trgovcima rabljenih vozila i proizvođačima.


- Belgija i Holandija su uspostavile baze podataka u kojima se pohranjuju podaci kilometraže s periodičnih tehničkih pregleda, održavanja i drugih pregleda kod mehaničara i gotovo u potpunosti iskorijenile prevare. No problem i dalje ostaje u prekograničnoj prodaji. Parlament traži da se slično rješenje preslika na evropsku razinu, jer izolirane nacionalne inicijative ne mogu spriječiti prevare povezane u prekograničnoj prodaji.

Parlament, inače, od država članica traži da se prevare povezane s brojačima kilometara tretiraju kao krivično djelo.

Zaključno, od Evropske komisije se traži da ispita mogućnost korištenja tzv. „blockchain“ tehnologije u budućnosti kao sredstva za sprječavanje prevara s kilometražom. Predlaže se i uvođenje obaveze za proizvođače automobila da poboljšaju kriptografsku zaštitu brojača kilometara te razviju sisteme za prepoznavanje manipulacije.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top