Super User nov 27, 2016 - 693 Views

Finansiranje organizacija civilnog društva iz budžeta Featured

Centar za promociju civilnog društva organizuje konsultacije o finansiranju organizacija civilnog društva(OCD) iz javnih sredstava 22.11.2016. u Doboju, u zgradi bivšeg Doma vojske (skupštinska sala), ul. CaraDušana bb, sa početkom u 12:00 sati.

Ovo je četrnaesti u seriji konsultativnih sastanaka, koji se održavaju u 18 gradova u BiH.

Povod za organizaciju konsultacija sa OCD nalazimo u činjenici da je pitanje finansiranja udruženja i fondacija iz budžeta opterećeno mnogim kontroverzama i dilemama. Često visoka izdvajanja u ove svrhe su praćena sve naglašenijim zahtjevima za transparentno i odgovorno trošenje sredstava poreznih obveznika. Mediji izvještavaju o netransparentnom trošenju budžetskih sredstava, nedovoljno jasnim strateškim ciljevima i javnim politikama, koje se dodijeljenim grantovima žele ostvariti. Također, postoji negativna percepcija bh. javnosti o udruženjima i fondacijama kao korisnicima grantova.

Na sastanku će se razmijeniti iskustva i saznanja, te napraviti uvid u aktuelne prakse načina finansiranja OCD od strane institucija, kako bi odgovorili na pitanje da li je i u kojoj mjeri finansiranje iz budžetaimuno na nezakonitosti i zloupotrebe, te utvrditi da li proces finansiranja treba organizirati drugačije.

Ovaj oblik direktnih konsultacija sa OCD širom BiH ima za cilj pokretanje novih inicijativa premapredstavnicima vlasti o ključnim pitanjima za razvoj civilnog društva u zemlji.

Centar za promociju civilnog društva je nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu, čija je misija promocija i razvoj civilnog društva u BiH. CPCD djeluje na području BiH već 20 godina i radi na izgradnjiinstitucionalnog dijaloga i saradnje između vladinih institucija i OCD na svim razinama vlasti u BiH.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top