Marketing nov 23, 2019 - 638 Views

U ponedjeljak počinje kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja"

Podizanje svijesti javnosti o uticaju rodnih stereotipa kao uzroka nasilja nad ženama i djevojčicama osnovni je cilj ovogodišnje kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, koju u BiH pod motom #isključimostereotipe i #isključimonasilje, u saradnji sa svojim partnerima, realizuje UN Women u BiH. Ciljevi postavljeni ovom kampanjom predstavljaju dio redovnih i dugogodišnjih napora UN Women i naših partnera na sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama u BiH. Globalna akcija, koja traje od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, širom svijeta poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

„Ovogodišnja kampanja '16 dana aktivizma' koju provodi UN Women fokusira se na važnost prepoznavanja i propitivanja stereotipa u okviru rada na sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama. Svi u zajednici, uključujući muškarce i mlade ljude, trebaju propitivati i mijenjati rodne stereotipe koji dovode do nasilja. Stoga je izuzetno važno da razgovaramo sa mladima, i ohrabrujemo generacije koje dolaze da grade budućnost bez nasilja nad ženama i djevojčicama“, rekao je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH, povodom početka kampanje.

Istraživanja o rasprostranjenosti nasilja[1] prema kojima je svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine iskusila neki oblik nasilja, ukazuju na ozbiljnost ovog problema u našem društvu.  Patrijarhalni stavovi prema kojima se žene ne posmatraju kao ravnopravne sa muškarcima prisutni su u različitim društvenim sferama, uključujući porodice, obrazovni sistem i medije.

Tri javna događaja u Banjoj Luci, Tuzli i Sarajevu biće prilika da kroz kratke javne prezentacije, inspirisane predavanjima TED Talk formata, i razgovore u obliku “žive biblioteke”, mladi ljudi, ali i ostali građani, čuju više o tome šta su rodni stereotipi, na koji način dovode do nasilja nad ženama i djevojčicama, kako ih propitivati, te kako djelovati preventivno. Prvi događaj planiran je 25. novembra u Gradskom pozorištu Jazavac u Banjoj Luci, s početkom u 14 sati.

UN Women poziva sve građane, a pogotovo mlade, da uzmu učešća u kampanji, saznaju više o načinima sprečavanja nasilja nad ženama i djevojčicama, kao i o tome kako propitivati rodne stereotipe. Pratite UN Women BiH profile na društvenim mrežama i pridružite se borbi za sprečavanje nasilja nad ženama i djevojčicama!

###

Za više informacija, molimo Vas da kontaktirate Mashu Durkalić, saradnicu za odnose s javnošću pri UN Women, putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili broja telefona 062 853 579.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top