Dijana jan 31, 2017 - 1707 Views

Trudnoća i kafa – idu li zajedno? Featured

Da li smijem da pijem kafu? Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju buduće mame, obično u prvim danima trudnoće.

Da razjasnimo na početku. Kafa je dozvoljena, ali u umJerenim količinama; dvIJe šoljice dnevno (200 mg) je limit.

Treba imati u vidu da se kofein ne nalazi samo u kafi, već i u mnogim drugim proizvodima koje svakodnevno konzumiramo: Coca-Cola, crni i indijski čaj, energetski napici, veće količine čokolade… Bilo koja kombinacija navedenih proizvoda sa kofeinom ne smije da prekorači dnevni unos od 300 mg kofeina.

Zanimljiv je podatak da je organizmu trudnice potrebno više vremena da resorbuje unijeti kofein nego organizmu žene koja nije trudna.

Primjera radi, tokom prvog tromjesečja potrebno je šest sati da se kofein koji je unijet u organizam smanji na polovinu. Kod žena koje nisu trudne potrebno je tri sata. Pred kraj trudnoće to vrijeme se produžava na čak osamnaest sati. Izvjesna količina kofeina u tom periodu ulazi u krv pupčane vrpce i nalazi se u mokraći i krvi novorođenčeta.

Imajući u vidu da kofein lako prolazi kroz posteljicu, svakako da ima uticaja na bebu.

Moguće su promjene u ritmu rada srca fetusa, kao i “življi” pokreti u stomaku nakon što majka popije šoljicu svog omiljenog napitka.

Postoje dokazi da ekstremno veliko unošenje kofeina (osam šoljica kafe) može da poveća rizik od pobačaja, prijevremeni porođaj ili da utiče na rađanje bebe sa malom težinom. No, situacija je pod kontrolom ukoliko buduće mame piju kafu u umjerenim količinama.

ljepotaizdravlje.ba

Related items

Trudnoća i kafa – idu li zajedno?
Retro savjeti za brak jan 31, 2017 - 1707 Views
Trudnoća i kafa – idu li zajedno?
Pila je toplu vodu sa MEDOM i LIMUNOM jan 31, 2017 - 1707 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top