Aleksandra jan 28, 2019 - 338 Views

Balkanski ris pred istrebljenjem Featured

Najugroženija vrsta evropske divlje mačke balkanski ris, ukoliko ne budu preduzete hitne mjere, uskoro bi mogla da u potpunosti nestane.

Procjenjuje sa da ova populacija ukupno broji oko 120 primjeraka. Јoš se može naći na planinama istočne i zapadne Crne Gore, sjeverne i zapadne Albanije, Makedonije, Grčke, a "stanovnik" je i Srbije.

Iako je na spisku strogo zaštićenih vrsta čije se ubijanje smatra krivičnim djelom za koje je propisana visoka novčana kazna, njegov opstanak ugrožavaju lovokradice koje tu rijetku životinju love zbog trofeja.

Samo u posljednjih godinu dana od ukupno šest primjeraka koji žive na Kosovu i Metohiji, ubijena su dva risa, a posljednji slučaj dogodio se u decembru.

Lovokradica se pohvalio ulovom na društvenim mrežama, pa je zahvaljujući tome i otkriven.

Ne ugrožava čovjeka, ali čovjek ugrožava njega
Očuvanje balkanskog risa je i inače veoma teško, s obzirom da njegovi saplemenici, poput karpatskog risa, prodiru na jug i prijete da ga potisnu.

Uništavanje šuma koje su mu prirodno stanište takođe ugrožava njegovo postojanje.

„Balkanski ris u Srbiji naseljava zapadni i južni dio Kosova, jugozapadnu Srbiju, a postoje indicije da ga ima i u južnoj Srbiji, istočno od KiM, u dolini rijeke Pčinje. U istoj oblasti istovremeno se pojavio i kavkaski ris koji prodire preko Karpata i Stare planine na jug Srbije“, precizira u razgovoru za Sputnjik direktor Prirodnjačkog muzeja Milan Paunović.

U Srbiji, prema procjenama, živi samo 20 primjeraka, dok je karpatski već mnogo brojniji.

Ris nikada ne napada čovjeka, ali čovjek u najvećoj mjeri ugrožava njegov opstanak
Nekada je balkanski ris živio i u Vojvodini na Fruškoj gori, a posljednji dokazani primjerak nedavno se pojavio na obodu Vršačkih planina.

„Balkanski ris, kao i bilo koji drugi ris, ne napada čovjeka, ali bilo je situacija da uđe u kokošinjac i da u trenutku kada vlasnik naiđe, ris ne može da nađe rupu kroz koju je ušao i da onda u odbrani nekog napadne, ali to su jako rijetki slučajevi“, objašnjava Paunović.

Prelijepa mačka sa malim šansama
Ta vrsta divlje mačke koja može da dostigne visinu od 65 centimetara i težinu do 25 kilograma, hrani se domaćim životinjama, sitnim sisarima, a rjeđe napada i pernate životinje. Njegova omiljena hrana su srne i zečevi.

Izvor:Nezavisne

Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top