Marketing mar 12, 2021 - 104 Views

Ljubav, veze i seks tinejdžera Featured

Od prvog seksualnog odnosa do srceparajućeg raskida, prva „prava“ veza tinejdžera pruža 1.001 priliku roditeljima da kažu ili učine pogrešnu stvar. Britanski Gardijan objavio je nekoliko saveta za preživljavanje.

Kad kažem svojoj deci da pišem o tome kako se roditelji nose s prvom ljubavlju svojih potomaka, prva reakcija je – neverica.

„Pišeš o tome kako se roditelji nose sa tim?“, kažu sve četvoro, jedno za drugim. „Zašto, kad su u pitanju klinci, a ne njihovi roditelji?“

E, baš u tom grmu leži zec.

Kada adolescenti stupe u prvu “pravu” vezu – često, ako se veruje anketama, u dobi od 14 ili 15 godina – misle da se to tiče samo njih i da ne treba da zanima njihove majke i očeve.Međutim, upravo u situacijama kroz koje njihova deca prolaze roditelji vide odjeke sopstvenog života. Oni strahuju da će se stvari ponoviti po istom šablonu i da će ljubavne priče naslednika biti ogledalo njihovih emotivnih veza.

Pored toga, roditelji se plaše da će dete dati prioritet odnosu koji oni ne odobravaju. Svakako to je uzbudljiv trenutak emocionalne nezavisnosti za tinejdžere, ali i prilika da roditelji „odstupe“.Šta je sa seksom? Za mnoge roditelje to je najteži aspekt.

Večito pitanje, bez obzira na starost deteta, je – da li ga zabraniti „pod vašim krovom“. Čini se da većina roditelja veruje da će, ako to zabrani, dete naći način da to uradi negde drugde (a možda i dalje pod istim krovom). Još gore, može da se desi na nekom mestu koje nije sigurno.

Jedna mudra majka rekla je svojoj kćeri: „Svako buduće seksualno iskustvo ćeš porediti sa prvim, tako da želiš da to bude neko do koga ti je zaista stalo i sa kim se osećaš bezbedno.“

Ta majka je svojoj kćeri takođe rekla: „Tvoja soba je topla i udobna i na raspolaganju ti je kad odlučiš da je pravi trenutak za to.“

Što nas dovodi do drugog pitanja u ovom vrtlogu: ta prva veza predstavlja jedan od ključnih trenutaka u životu i zato je podrška roditelja i poverenje neophodno.

Ako niste imali razgovore o seksu pre 15. godina, kaže Kolman, sada je prekasno.

Pored toga, veći efekat ima ono što radimo kao uzori nego ono što govorimo.

Neki roditelji jednostavno ne razumeju signale koje im deca šalju.Nekoliko lekcija u životu, na kraju krajeva, imaju toliko toga da podučavaju kao slomljeno srce.

Dakle, duboko udahnite, a pogotovo ako vaš sin ili ćerka pronađu partnera kojeg ne možete da podnesete ili verujete da je loš/a za njih. Napomena: ako se bojite da su u nasilnom odnosu, morate da se umešate i učiniti sve što je u vašoj moći da to sprečite. Međutim, ako su vaša osećanja vođena nečim drugim, a ne strahom za sigurnost vašeg deteta, klonite se po svaku cenu pokušaja da to okončate.

„Budite vrlo pažljivi. Čak i ako je partner vašeg deteta potpuno neprikladan, ono mora to da reši. Ako intervenišete, na kraju ćete ih možda još više zbližiti“, smatraju stručnjaci.

Osim toga, može da se desi da napravite nemerljivu štetu dugoročnom odnosu sa sopstvenim sinom i ćerkom.

Uvek treba imati na umu da su ljubav, osećanja i seks među najkomplikovanijim stvarima na planeti. Kad se dete prvi put zaljubi, to je jedan od onih trenutaka kad je roditeljska odgovornost na testu. Doneli su ih na svet, a sada će saznati kako život može da bude težak.

Na kraju, sve što možemo da uradimo je da ostanemo povezani, da budemo dostupni našoj deci i da priznamo da nemamo sve odgovore – i gotovo sigurno ne znamo sva pitanja.

(V. M. / Gardijan, Danas)

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top