Dijana mar 04, 2017 - 318 Views

Joga može zamijeniti antidepresive Featured

 
Istraživanje američkih naučnika je potvrdilo da joga i vježbe disanja pomaže osobama koje nisu na antidepresivima, kao i onima koji su na stabilnoj dozi antidepresiva, ali kojima nije postignut cilj, kazao je autor istraživanja Chris Streeter, profesor s Univerziteta u Bostonu.

Oko 40 posto osoba koje pate od teške depresije uzimanjem antidepresiva ne postigne potpunu remisiju. Joga se može koristiti kao alternativa ili dodatak farmakološkim tretmanima.


Tokom istraživanja su osobe s teškom depresijom podjenjene u dvije grupe, u jednoj su uzimali veliku dozu antidepresiva i imali tri 90-minutna časa joge sedmično s prakticiranjem joge kod kuće, dok je druga grupa uzimala malu dozu antidepresiva s dva 90-minutna časa sedmično uz vježbanje kod kuće.

Obje grupe su zabilježile značajno smanjenje simptoma depresije: Iako je veći broj članova grupe s većom dozom antidepresiva imao manje simptoma, istraživači vjeruju da dva časa sedmično uz vježbanje kod kuće znači i manje opterećenja, ali da i dalje daje efektivne rezultate.

Lijekovi mijenjaju raspoloženje, a jogom se izbjegavaju sporedni efekti, kao i interakcija lijekova.

klix.ba

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top