Marketing feb 05, 2021 - 188 Views

Mogu li jaja u zamrzivač? Featured

Najvažnije je znati da jaja, koja ste razbili ili su razbijena, izvan ljuske ne bi smjeli da čuvate duže od dva do četiri dana i da za žumanca i bjelanca ne važe ista pravila.Nema dileme oko toga da su jaja vrijedna i korisna namirnica, ali je izuzetno važno da ih konzumirate zdrava, odnosno u roku do kojega ih treba potrošiti. Nikada ne treba koristiti žumanca i bjelanca koja su stajala duže od dva do četiri dana nakon što ste ih izvadili iz ljuske. Na pitanje - da li jaja mogu da se zamrznu - odgovor je 'da', ali uz poštovanje određenih pravila.

Prema riječima stručnjaka, odgovarajućom tehnikom moguće je zamrznuti žumanca i čuvati ih do četiri mjeseca. Prirodno, tekstura žumanaca postaje drugačija nakon zamrzavanja, pa ih je poslije teže kuvati. Takvu promjenu teksture možete izbjeći tako što ćete umutiti žumanca i osminu kašičice soli ili 1,5 kašičicu šećera na svaka četiri žumanca.Važno je naglasiti da onda morate voditi računa i na šta planirate da ih trošite, jer ako slana žumanca ubacite u smjesu za tortu, ona jednostavno neće valjati. Važno je da napišete i kada ste ih zamrzli, kako biste znali do kad ih morate potrošiti.

Bjelanca je lakše zamrznuti jer ne mijenjaju strukturu, pa mogu stajati u ledu i duže. Ona se zapravo zamrzavaju lakše od žumanaca i mogu trajati duže - do 12 mjeseci.

Cijela jaja ne zamrzavajte u ljusci. Postoji više dobrih načina za zamrzavanje cijelih jaja, no to nipošto ne znači da mogu ostati u ljusci, jer ljuska jaja puca na niskim temperaturama. Dakle, kad razbijete jaje, možete zamrznuti cijelo, tako što ćete dodati malo vode na vrh, ili podijeliti žumanca i bjelanca i zamrznuti ih odvojeno.    (kuhinjica.com)

Tagged under

Related items

Mogu li jaja u zamrzivač?
Caka koja će vam pomoći da vam feb 05, 2021 - 188 Views
Mogu li jaja u zamrzivač?
Ovakve prženice još niste jeli feb 05, 2021 - 188 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top