Dijana feb 15, 2017 - 506 Views

Povrće koje pravi “veliko spremanje” u tijelu! Featured

Prepuna zdravih sastojaka, karakteristične bordoljubičaste boje i gotovo slatka, cikla je korijen koji bi trebalo da se nađe na tanjiru što češće, poručuju stručnjaci.

Ovo izuzetno zdravo povrće može se pohvaliti i odličnim mineralima. Magnezijum jača kosti, kalijum i folati čuvaju srce, željezo i fosfor neće dozvoliti da se javi manjak energije, bakar rastjeruje slobodne radikale, a jod učestvuje u biosintezi tiroidnih hormona.

Nutricionisti savjetuju da tokom zimskih mjeseci, kada je veoma dostupna, cikla bude što češće na trpezi kako bi mogla da pruži maksimalnu podršku tijelu: obezbijedi ga antioksidantima, antiinflamatornim materijama i očisti ga od toksina.

Nakon prazničnog uživanja u začinjenoj i masnoj hrani, jetra će vam biti zahvalna jer će joj cikla pomoći pri čišćenju od toksina svih vrsta, kao i probavni trakt jer salata od bordoljubičastih korijenčića ubrzava odlazak u toalet.

Svježa, kuhana ili kisela

Cikla se priprema i konzumira lako, a najčešće se kuha ili kiseli. Često se jede i sirova, uglavnom rendana, kao dodatak salati.

Sastojak je i ruskog nacionalnog jela boršč. Kao izuzetno koristan, nutricionisti izdvajaju sok od svježe cikle.

Oblik joj može biti loptast i cilindričan.

ljepotaizdravlje.ba

Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top