Dijana mar 17, 2017 - 558 Views

Borovnica, ukusno voće sa čarobnim moćima Featured

Ispijanje samo 30 mililitara svježe cijeđenog soka od borovnice dnevno može poboljšati funkcionalnost mozga kod starijih ljudi, kažu nova istraživanja Univerziteta Ekseter iz Britanije.

Istraživanje je sprovedeno na zdravim ljudima starim između 65 i 77 godina. Rezultati su pokazali da su im se, nakon što su pili svježi sok borovnice svaki dan, poboljšale kognitivne funkcije, dotok krvi do mozga i da im je mozak u određenim situacijama brže reagovao zahvaljujući novoj navici, prenosi "Business Insider".


"Ukoliko sok od borovnice pijete 12 nedjelja svakodnevno, aktivnost mozga će se poboljšati. Konzumiranje borovnica će vam dati energiju i poboljšati kognitivne funkcije i to na zdrav način", kaže Džoana Bautel s Univerziteta Ekseter.

Borovnice su pravi rudnik antioksidanasa, vitamina i minerala, naročito kalcijuma, fosfora, gvožđa i vitamina C. Ovo ukusno voće se, takođe, preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su bolesti krvi, srčana oboljenja, kao i za regulaciju šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta...

Osobe koje muku muče s kilogramima, takođe, mogu imati koristi od ovih bobica, zahvaljujući njihovim vlaknima koja daju osjećaj sitosti. Za razliku od svježih borovnica, koje blago čiste organizam, sušene zaustavljaju dijareju.

Istraživači s Univerziteta Ekseter naglašavaju da borovnice podstiču cirkulaciju sitnih krvnih sudova u mozgu, obezbjeđujući tako maksimalan dotok hranjivih materija i kiseonika, što poboljšava kognitivne funkcije, sprečava i liječi simptome demencije, usporava Alchajmerovu bolest, jača memoriju, koncentraciju i povećava inteligenciju.

 

nezavisne.com

Tagged under

Related items

Borovnica, ukusno voće sa čarobnim moćima
Kako hrana može uticati na naš san? mar 17, 2017 - 558 Views
Borovnica, ukusno voće sa čarobnim moćima
Zapečeni falafel mar 17, 2017 - 558 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top