Dijana jan 03, 2017 - 712 Views

Napitak koji umiruje i liječi Featured

Odaberite vrstu čaja koja vam najviše odgovara. Ako ga ujutro popijete umjesto kafe, bićete mirniji i koncentrisaniji. Čaj je osvježavajuće piće koje ima ljekovita svojstva i u svijetu se pije neuporedivo više nego kafa. Ne samo što dobro utiče na opšte stanje organizma, već čajevi sprječavaju pojavu mnogih bolesti.
Da bi se pravilno iskoristila sva blagotvorna dejstva pojedinih vrsta čajeva, potrebno je znati kako se pripremaju i kada koriste. "Čajevi su korisniji od vode", kaže Milica Kosorić, vlasnica beogradske čajdžinice "D te". "Čajevi hidriraju poput vode, ali sadrže i dodatni bonus - antioksidanse. Ljudi koji ujutru popiju čaj umjesto kafe smireniji su i čitavog dana koncentrisaniji. Tačnije, ne postoji doba dana koje nije dobro za čaj, kao što je to slučaj sa kafom".
Ujutro
U ranim jutarnjim časovima treba piti čaj koji ima što više tanina. Recimo, takva je biljka maite, koja je prirodni energent i odlična je zamjena za kafu. Tain je dobar, jer ne utiče na srce brzo kao kafa i ne stvara kratkotrajan adrenalinski efekat. Čaj duže utiče na nervni sistem i opušta ljude, pa ih ne čini nervoznim. Dakle, ko ujutru pije čaj umjesto kafe, biće miran i koncentrisan. Dobro je popiti i zeleni, blaži crni ili bijeli čaj (recimo, ulong). Zeleni čaj ubrzava metabolizam, a smanjuje i rizik od osteoporoze i, pritom, pomaže u skidanju viška kilograma. Crni čajevi sadrže hemijske komponente koje usporavaju formiranje plaka u ustima, pa onemogućavaju stvaranje bakterija i neprijatan zadah i paradontopatiju. Bijeli čajevi nastaju od mladice, najfinijih pupoljaka biljke čajevac, koji se beru samo tri dana u godini, što opravdava cijenu.
Poslije ručka
Treba birati čaj koji pospješuje rad digestivnog trakta. Takav je ulong ili puerh (unaprijeđeni crni čaj), jer pozitivno utiču na varenje i tope masne naslage, a odlični su za trigliceride. Preporučuje se i čaj od jasmina.
Tokom dana
Čitavog dana mogu da se piju voćni čajevi, pogotovo u sezoni prehlada i gripa. Naročito su popularni čajevi koji su praktično sušeno sjeckano voće, koje se preliva vrelom vodom. Od naših, domaćih čajeva, dobro je piti kamilicu, nanu i rtanjski čaj.
Popodne
Englezi imaju dobru naviku da piju "čaj u pet", što je blagorodno za organizam. To je najbolji način da se održi vitka linija. Preporuka je "erl grej" čaj uz kombinaciju sa malom užinom. Odličan izbor je i ruski čaj "karavan" (tri različita crna čaja). Crni čaj može da se pije uz malo mlijeka, kašičicu šećera ili nekoliko kapi limuna.
Uveče
Za veče treba birati čajeve koj umiruju, a takav je, recimo, rojbuš (crveni žbun) koji je sličan zelenom, jer oba smiruju i nazivaju se "čajevi za mozak". Rojbuš zovu i majčino čudo, jer se daje bebama koje imaju grčeve. Ovo je odličan izbor jer nema kofeina, a pije se topao ili hladan.
Uz kolače
Japanski čaj mača savršeno ide uz kolače. Ovaj čaj je gorak, a zeleni prah se meša sa vodom na poseban način (japanska ceremonija čaja traje i po dva časa) dok se ne napravi homogena masa. Odličan je za dijabetičare.

nezavisne.com
Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top