Dijana maj 10, 2017 - 669 Views

Uz pomoć ovih pet savjeta naučite kako biti sretan čovjek Featured

Koja je tajna sreće? Na ovo vječno pitanje odgovor zna Matthieu Ricard, koji je imao 26 godina kada je otišao na Himalaje, postao budistički sveštenik i 50 godina proveo učeći – kako biti sretan. Čak je i nauka, preciznije, istraživanje Univerziteta u Wisconsinu, dokazala da je on najsretniji čovjek na svijetu. Njegova moć kontrole uma je zapanjujuća, a njegov mozak proizvodi nivo gama zraka (povezanih sa svješću, pažnjom, učenjem i pamćenjem) koji nikada do sada nije zabilježen. “Sreća je vještina koju treba učiti“, kaže Ricard, koji je dao pet jednostavnih savjeta za – sreću…


Ne brinite
Ne brinite se ni zbog čega. Ako naiđete na poteškoće i probleme, a za njih postoji rješenje – posegnite za njim. Ukoliko rješenje ne postoji – nema smisla brinuti se, jer problem u tom slučaju postaje još veći. Opustite se i razmislite koje biste druge korisne stvari mogli da radite. Nađite neki drugi put.

Trenirajte sretan život
Postoje mnogi ljudski kvaliteti koji su izuzetno bitni za sretan, ispunjen život i funkcionisanje na optimalan način – brižnost, ljubav, dobrota, unutrašnja slobodu i mir. Te karakteristike ne možete poboljšati bez vježbanja, a za vježbanje treba vremena.

Pronađite svoju strast
Kada sam imao 20 godina, zbunjeno sam tražio vještinu kojom bih mogao da se bavim i koja bi mom životu dala smisao. U jednom trenutku morate se zapitati: “Šta je to što je zaista-zaista važno. Sigurno postoji područje koje će vas ispuniti i inspirisati. Tražite to i učinite ono što je potrebno da biste željeno postigli.

Želite sreću svakome
Budite altruist i poželite da svaki čovek na svetu pronađe sreću. Zašto biste ikoga isključili? Naravno, to ne znači da želite uspeh nekome ko radi loše stvari, laže i maltretira druge, jer to nikome ne donosi sreću. Altruizam znači želeti samo dobro u ljudima.

Pomažite drugima
Kuda god idem – idem s ciljem da bih nekome pomogao. Zašto bih, inače, bilo gdje išao i putovao? Savršeno mi je dobro tamo gdje živim, na Himalajima. Kad god siđem s Himalaja, želim da nekome pomognem, inače bi svaki odlazak od kuće bio gubitak vremena.

ljepotaizdravlje.ba

Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top