Vic dana: 23 cm snijega

Dama je otišla na odmor na Havaje.

 

Po dolasku tamo upoznaje crnca i nakon noći strasne ljubavi pita ga kako se zove.

"Ne mogu vam reći", odgovori crnac.

Svake večeri su se sastajali i ludo vodili ljubav i svaki put bi ga pitala za ime, a on joj uvijek davao isti odgovor.

Zadnje veče odmora ga ponovno zamoli: "Molim te, reci mi kako se zoveš?!"

"Ne mogu vam reći ime jer ćete mi se smijati."

"Vjeruj mi, zaista nemam razloga za to."

"Dobro, zovem se Snijeg!"

Žena prasnu u smijeh, a crnac će joj razočarano i pomalo tužno: "Znao sam da ćete se smijati."

"Ma neeee, ne smijem se ja tvom imenu. Razmišljam o svom mužu koji mi neće vjerovati kada mu kažem da sam svakoga dana imala 23 cm snijega na Havajima."

Kraj Zemlje sutra prolazi asteroid veličine egipatske piramide

Kraj Zemlje će sutra proći ogroman asteroid veličine egipatske piramide, potvrdila je NASA.

 

Asteroid "2019 VR3" NASA je posmatrala 74 puta otkad ga je prošle sedmice uočila na nebu.

NASA vjeruje da je svemirska stijena velika između 76 i 170 metara, te da putuje brzinom od 27.036 kilometara na čas.

Asteroid će se približiti Zemlji u petak, ali astronomi su izračunali da neće biti direktne opasnosti jer će biti udaljen 5,44 miliona kilometara od Zemlje.

Profesor Alan Ficsimons, sa Kraljičinog univerziteta u Belfastu, poziva amatere-astronome da imenuju potencijalno opasne asteroide koje vrijedi pogledati.

"Jednom ćemo doživjeti ozbiljan udar asteroida. To možda neće biti tokom naših života, ali majka priroda odlučuje kada će se to dogoditi. Istraživanje asteroida je područje astronomije u kom amaterski promatrači i dalje daju važan doprinos", navodi on, a prenose naučni portali.

Deset evropskih gradova s najviše turističkih atrakcija

Ovo je lista 10 gradova u kojima su se znamenitosti samo nizale jedna za drugom i sada ova mjesta čine odličnim za one koji žele da vide mnogo toga, a da ne moraju da provedu mnogo vremena u samom putu.

 

Ukoliko imate svega nekoliko dana za putovanje, a želite da obiđete što je moguće više znamenitosti, treba da izaberete gradove koji su oduvijek predstavljali centre istorijskih zbivanja.

Pariz, Francuska

U glavnom gradu Francuske ima oko 5.800 atrakcija za turiste. Bilo da želite da krstarite Senom, obilazite neke od skoro 300 muzeja ili da se jednostavno divite Ajfelovom tornju, jednoj od najposjećenijih atrakcija svijeta, Pariz je tu da ispuni sve želje, šta god da spada u sferu vašeg interesovanja.

London, Engleska

Drugi na listi po broju znamenitosti je London koji ima mnogobrojne uređene parkove i muzeje, pa je nemoguće da sve obiđete jednim dolaskom. Ukoliko ipak želite da malo izađete iz grada, okolna mjesta Londona takođe imaju šta da ponude.

Barselona, Španija

Nešto više od 5.000 atrakcija, ili da budemo precizni- 5.079, pa ni ne čudi što Barselona ima toliko problema sa velikim brojem turista, jer se stalno vraćaju ovom gradu kako bi obišli ono najvažnije, a samo onih koji su došli kruzerima bilo je 4,4 miliona u 2018. godini.

Moskva, Rusija

Bilo da želite da obiđete Crveni trg ili Hram Vasilija Blaženog ili želite da vidite znamenitosti koje se pominju u dijelu vašeg omiljenog ruskog pisca, moći ćete jer je Moskva je postala sve dostupnija i privlačnija za turiste. Samo ljubitelji arhitekture mogu jednim krstarenjem rekom da vide štošta.

Prag, Češka

Prag je svakako jedan od najljepših gradova Evrope, a moguće je svrstati ga u gotovo svaki plan zbog odlične povezanosti vozom sa velikim gradovima, a cijene transporta su veoma povoljne. Ukoliko ste prvi put u Pragu Stari gradski trg, Karlov most, i astronomsk sat ne treba propuštati.

Istanbul, Turska

Ovaj "čuvar kapije Istoka i zapada" našao se na šestom mjestu kada je broj atrakcija za turiste u pitanju. U Istanbulu samo velnesa i spa centara ima oko 200, a muzeja više od 300. Arhitektura grada je raznolika, jer je bila "u rukama" Grka , Jevreja, Jermena...

Rim, Italija

Mnogi će se iznenaditi što se Rim nije našao među prvima na ovoj listi, ali Alpha travel insuranse je prebrojala da grad ima 3.563 atrakcije. Lako je zaljubiti se u "Vječni grad", ali ne budite previše "navalentni" jer grad preduzima stroge mjere prema turistim akoji ne poštuju istoriju i pravila.

Madrid, Španija

Oko 700 od 3.491 natrakcija u Madridu se vezuje za noćni dešavanja i provod. Zato, prije nego što pođete na cjelonoćno igranje flamenka uz neko jako špansko vino, ne bi bilo loše da odremate u udobnosti smještaja. A ne zaboravite da ste u gradu u kom se nalazi muzej  Prado.

Amsterdam, Holandija

Amsterdam je odličan grad za kada obilazite mnogo mesta od jednom. U ovom gradu možete da doživite najbolje trenutke svog života, ali i najgore, sve zavisi od toga kakav ste turista i šta sve tražite. Iako se na pomen Amsterdama prvo pomisli na legalizovanu marihuanu i prostituciju, ovaj grad ima mnogo toga da ponudi.

Berlin, Njemačka

Na desetom mjestu, sa 3.475 atrakcija našao se Berlin. Ovo niko ne može jednom posjetom da obiđe, osim ukoliko se ne seli u grad. Ovo i jeste jedan od gradova kojem se ljudi uvek vraćaju, ali za prvi put ne preskočite Berlinski zid, spomenike posvećene Holokaustu ali i jedinstvene njemačke barove, savjetuje travel pulse.

Ovo su jasni pokazatelji da je muškarac pravi ženskaroš

Možda vam se ponekad čini da oni postoje samo u filmovima, ali "profesionalni" ženskaroši su svuda oko vas i možda ste im baš vi sljedeća meta.

Oni su vrlo vješti u sprovođenju onog što su naumili, a to je da odvedu što više žena u krevet i poslije se prave kao da ne postoje.

Kako biste na vrijeme prepoznale "profesionalnog" ženskaroša, trebalo bi da budete svjesne sljedećih stvari.

Postaviće vam mnogo pitanja

Oni ne gube vrijeme na čavrljanje, već odmah prelaze na stvar. Ispitivanjem o intimnim stvarima odaju utisak kao da im je stalo, ali to rade kako bi stekli vaše povjerenje i otkrili vaše slabe tačke.

Biće vrlo romantičan

Obasipaće vas komplimentima, šaputaće vam na uvo i znaće tačno gdje da vas dodirne bez prelaženja granice. Ipak, iz sata u sat pomjeraće tu granicu i proširivati vašu zonu komfora sve dok ne izmanipuliše vama i ne dođe do svog željenog cilja.

Igraće na misteriju

Misteriozni muškarci uspijevaju da očaraju većinu žena, a odlični ženskaroši to znaju. Neće vam otkriti mnogo o sebi, ali će to činiti tako da vi pomislite kako su moćni i muževni. Nakon nekog vremena će vas i malo ignorisati kako bi na dodatni način privukli vašu pažnju.

Pričaće vam da ima tužnu prošlost

Takvi muškarci znaju šta prolazi kod većine žena, a to je sažaljenje nad tužnom prošlošću muškarca koji im se sviđa, prenosi Indeks. Oni će bez griže savjesti zaigrati na kartu tužnog djetinjstva i roditelja koji nikad nisu imali vremena za njih, kako biste vi dobile želju da brinete o njima.

(b92)

Vic dana: Posljednja želja

Upravnik zatvora prilazi zatvoreniku osuđenom na električnu stolicu.

 

"Imate li posljednju želju?", upita ga.

Zatvorenik: "Da, držite me, molim vas, za ruku."

Šta jesti i šta raditi za bolji rast noktiju

Suvi, lomljivi nokti imaju dugu i složenu listu mogućih uzroka - u rasponu od gljivičnih infekcija do kožnih poremećaja poput ekcema, pa sve do unutrašnjih stanja poput problema sa srcem, plućima, jetrom ili bubrezima, kaže dr Tyler Hollmig, direktor dermatološke hirurgije i laserske i kozmetičke dermatologije na Medicinskom centru Univerziteta u Teksasu. Prehrambeni nedostaci, celijakija, temperatura ili lijekovi mogu uzbuniti organiza i oštetiti nokte.

 

Geni i starenje takođe mogu igrati ulogu. Rast noktiju je poput rasta dlaka i kod svakoga je različit. Dr Chris G. Adigun, dermatolog koji se specijalizovao za probleme s noktima, takođe naglašava da njihov slab rast nije isto što i lomljivost noktiju. Krhki nokti rastu očekivanom brzinom, ali se jednostavno lako lome.

1. Jedite uravnoteženo

Sve dok ste zdravi i jedete uravnoteženo, teško je ubrzati rast noktiju iznad tri milimetra mjesečno, koliko u prosjeku rastu, kaže dr Hollmig. Ali hrana bogata sljedećim hranjivim sastojcima podržava zdrav rast noktiju:

• Cistein ćete naći u piletini, ćuretini, jogurtu, mahunarkama

• Folate u špinatu, šparogama, zelenoj salati, avokadu, grašku

• Biotin u žumancima, lososu, orasima, sjemenkama, špinatu, brokuli

• Cinkom je bogata govedina, grah, orasi, sjemenke, cjelovite žitarice

• Vitamin A nalazi se u slatkom krompiru, mrkvi, bundevi, mangu

• Vitamina C ima u zvonastim paprikama, agrumima, jagodama, kiviju

2. Prestanite ih gristi

Ako nokte stalno podrezujete, to može zastaviti njihov rast. To se takođe odnosi na griženje noktiju. Često nanosite kremu za ruke jer vam može pomoći da ih manje grizete. Ako ne uspijete, nokte namažite gorkim lakom (koji će zaista imati grozan okus) ili pričvrstite flaster oko onog nokta koji vam je uvijek "na piku".

3. Navlažite pa režite 

Iako želite da vam nokti budu lijepi i dugi, trebalo bi da ih režete, a da ih ne oštetite jer to može uzrokovati raslojavanje. Dr Bailey zato preporučuje da prvo navlažite nokte "kako biste omekšali strukturu nokta i učinili je gipkom". Režite u jednom smjeru, brzim i glatkim potezima.

4. Izbjegavajte grube sapune i sredstva za čišćenje

Ili barem nosite rukavice dok ih koristite.

"Izlaganje ruku jakim sapunima, proizvodima za čišćenje, otapalima i grubim radnjama, čini problem još gorim jer povlači prirodno ulje iz noktiju i oštećuje protein keratin na njima. U početku vam se nokti počinju "raspadati "po rubovima, postaju lomljivi. Na kraju se slojevi razdvoje", kaže dr Bailey.

5. Nahranite ih uljima

Ulja će spriječiti gubitak vlage i ojačati sam nokat. Najdraža su im prirodna ulja poput jojoba ulja, avokada i šea maslaca. Može pomoći i glicerin (i kreme s glicerinom), ali i ricinusovo ulje.

6. Redukujte manikir

Možda manikir izgleda lijepo, ali njime možete oštetiti nokte, posebno ako ste alergični na proizvod koji stavljate na nokte. Nokti će se ljuštiti i pucati, kaže dr Adigun. Smatra da je to najčešće zbog prisutnosti tozilamida ili formaldehidne smole, hemikalija koje se nalaze u mnogim lakovima za nokte.

"Gel manikura može biti isto teška za nokte, uzrokujući krhkost, ljuštenje i pucanje, a ponovljeno korištenje UV zračenja u tim sredstvima može povećati rizik od raka kože i preranog starenja na rukama", dodaje. Preporučuje ujedno da se umjesto toga upotrebljavaju lakovi za nokte bez formaldehida, dibutil ftalata, toluena i alergena. 

7. Uzimajte dodatke poput željeza

Iako određeni vitamini i dodaci mogu pomoći zdrav rast noktiju, oni treba da se koriste kao dodatak zdravoj prehrani, a ne kao njena zamjena, kaže dr Bailey. Pokazalo se da biotin, iz palete vitamina B, povećava debljinu nokta za oko 25 odsto kod ljudi s lomljivim noktima te "može poboljšati glatkoću nokta i smanjiti njihovo raslojavanje", kaže ona, što u konačnici podstiče brži rast.

"Ako vjerujete da vam nedostaje određeni vitamin ili mineral, razgovarajte s ljekarom o testiranju. Uzimanje dodatka željeza, na primjer, može pomoći u jačanju noktiju, ali to je slučaj samo ako vaš ljekar potvrdi da ne dobijate dovoljno prehrane iz željeza, kaže dr Adigun.

8. Posavjetujte se sa dermatologom

Mislite li da ste isprobali sve, a još su vam nokti u katastrofalnom stanju, dr Adigun preporučuje posjetu dermatologu koji je specijalizovan za zdravlje noktiju.

"Ponekad se pacijentima propisuje oralni antifungalni lijek za ubrzanje rasta", kaže, iako se to radi samo u nužnim slučajevima.

(24sata.hr)

Tri pranja zuba dnevno - bolje srce

Osobe koje peru zube tri ili više puta dnevno rjeđe imaju probleme sa arterijama i srcem, pokazuje naučna studija objavljena u časopisu "Sajens dejli".

 

Prethodna istraživanja pokazala su da loša oralna higijena dovodi do pojave bakterija u krvi, što izaziva upalu u organizmu.

Upala povećava rizik od fibrilacije (nepravilnog rada srca) i zastoja srca (oslabljene sposobnosti srca da pumpa krv).

Najnovija studija, sprovedena u Južnoj Koreji, istraživala je povezanost oralne higijene i nastanka ovih zdravstvenih problema.

Istraživači su deset i po godina pratili životne navike 161.000 Korejaca u dobi od 40 do 79 godina.

Kako prenosi portal "Sajens dejli", među učesnicima studije ranije nije zabilježena fibrilacija niti zatajenje srca.

Podvrgnuti su rutinskom ljekarskom pregledu između 2003. i 2004. godine i tada su prikupljene informacije o njihovoj visini, težini, rezultatima laboratorijskih pretraga, podaci o bolestima, načinu života, zdravlju zuba i usne šupljine, te o oralnoj higijeni.

Tokom 10 i po godina kod tri odsto praćenih osoba (4.911) razvila se fibrilacija, a kod 4,9 odsto (7.971) i srčani zastoj.

Rezultati su pokazali da je pranje zuba tri ili više puta dnevno povezano sa deset odsto manjim rizikom od fibrilacije i 12 odsto nižim rizikom od zastoja srca.

Ovakav rezultat istraživači objašnjavaju činjenicom prema kojoj često dnevno pranje zuba smanjuje broj bakterija u subgingivalnom biofilmu (bakterije koje žive u džepu između zuba i desni), čime se sprečava da dospiju u krvotok.

Nezavisne

Top pet seksualnih fantazija i šta se zaista skriva iza njih

Seksualne fantazije su moćan način za povećanje uzbuđenja i odvraćanje od tjeskobe. Puno ljudi fantazira tokom seksa i maštarija bi mogla biti dragocjena u rješavanju stresnih tegoba, a koje se obično nađu na putu uzbuđenja, objašnjava Ian Kerner, seksualni terapeut iz Njujorka.

Drugim riječima, maštarije nam pomažu pobjeći nakratko iz svakodnevnog života i doći u stanje kada ništa nije važno osim onoga što se trenutno događa. Ipak, to što neko mašta o nečemu, ne znači nužno da to želi isprobati u životu, već se sve svodi na fantaziju.

Sve seksualne maštarije mogu se svrstati u jednu od pet kategorija - pokornost, dominacija, egzibicionizam, voajerizam i grupni seks, prenosi health.com.

1. Pokornost

U ovakvoj fantaziji se radi o osjećaju pokornosti naspram partnera, što neke ljude jako uzbuđuje. Na primjer, kada ga zaveže lisicama, prekrije mu oči... Često se zna događati da ljudi na visokim funkcijama, koji po cijele dane drugima šefuju, imaju potrebu tokom seksa biti pokorni i u potpunosti se predati u ruke partnera.

2. Dominacija

To je suprotno od pokornosti. Znači, onaj ko voli dominirati, on je taj koji ima potpunu kontrolu - veže partnera, pokriva mu oči, govori šta da radi i slično. U ovom slučaju dominirati često vole ljudi koji su pokorni u svakodnevnom životu.

"Obično pokorne osobe, koje se osjećaju nemoćno, puno vremena znaju uživati u seksualnim fantazijama u kojima su one moćne i dominantne", kaže Kerner.

3. Egzibicionizam

Tu se radi o ljudima koji maštaju kako ih neko "uhvati na djelu", o tome da ih neko posmatra tokom seksa, da ih partner gleda dok masturbiraju... Uglavnom, njih to strašno uzbuđuje jer se u tim trenucima osjećaju ranjivima, a to je ono što im potpaljuje strast. 

4. Voajerizam

I ovo je česta seksualna fantazija koja pojedince jako uzbuđuje - da su oni ti koji posmatraju druge tokom intimnog čina, gledaju partnera dok se zadovoljava, putem veb-kamere prate neke uzbudljive scenarije i slično.

5. Grupni seks

Krener kaže da ova fantazija ima manje veze s istinskom željom za trećom osobom, već više to da imate priliku vidjeti partnera u trenucima vrhunskog zadovoljstva. Dodaje kako postoje parovi koji maštaju o tome, čak odlaze na mjesta grupnog seksa, ali ne učestvuju - samo gledaju.

(24sata.hr)

Kako da znate koja boja kose vam savršeno pristaje?

Nerijetko ćete čuti kako frizeri komentarišu nerealne zahtjeve žena, koje dolaze s fotografijama slavnih osoba i zahtjevaju baš takvu boju kose i ne pitajući se kako će im ta boja pristajati. Svaku nijansu je moguće postići ako je frizer dobar, ali morate da znate da vašem tenu, prirodnoj boji kose i kože, jednostavno neće pristajati svaka nijansa, pa biste s određenom bojom kose mogle izgledati bezlično ili mnogo starije.

 

Kako biste pravilno odabrale savršenu nijansu za svoju kosu, morate upoznati nijansu svog tena. Hladnije nijanse tena sadrže ružičasti, plavičasti i crvenkasti odsjaj, dok toplije nijanse tena imaju žućkast i odsjaj u boji breskve.

Nijansu svog tena najbolje ćete odrediti tako što ćete dlan ruke okrenuti na gore i pogledati boju vena na članku. Ako su vaše vene plavkaste i ljubičaste vaš ten je hladan, a ako su zelenkaste i žućkaste imate topao ten. Savršena boja kose podudaraće se sa nijanom vašeg tena, daće vam savršeno prirodan izgled i istaći će vaše lica na pravi način.

Svijetla put, hladnog podtona

Što svjetliju boju kože imate to svjetliju boju kose možete nositi. Hladne blond nijanse savršeno pristaju vašem porculanskom tenu. S druge strane topli karamel i bakarni tonovi uz vašu put izgledali bi potpuno neprirodno.

Svijetla put, toplog podtona

Ako imate svijetlu put, toplog podtona, birajte bakarne, zlatne i karamel nijanse, koje će istaći toplinu vašeg tena. Ako imate navedenu nijansu tena izbjegavajte sve vrste ljubičastih tonova, kao i crnu boju kose, jer bi vam to moglo dodati nekoliko nepoželjnih godina viška.

Maslinasti ten, hladnog podtona

Ako imate maslinasti ten pametno bi bilo da odaberete smeđu boju kose, a da svoje lice otvorite sa nekoliko svetlijih pramenova, koji će kosi dati na volumenu. Tamna kosa sa nijansom karamele će vam savršeno odgovarati.

Maslinasti ten, toplog podtona

Ako imate ovakav ten boja karamele je savršen izbor za vas. Uz ovakav ten savršeno će pristajati i nijansa kafe. Ako želite crvenkaste tonove na svojoj kosi, birajte nijanse sa ljubičastim odsjajem, jer biste u suprotnom mobli da izgledate beživotno i starije u odnosu na svoje godine.

(lepotaizdravlje.rs)

Stavite lance za snijeg u 10 koraka

Da ne biste platili kaznu i još važnije, da biste spriječili da dođe do nezgoda, ne vozite automobil bez zimske opreme!

 

Kada je riječ o putovanjima tokom zime, budite izuzetno oprezni i dobro se pripremite.

Sigurno već znate da je za vožnju automobila u zimskim uslovima, kada na putevima ima snijega i leda, neophodno da posjedujete lance za snijeg, koje morate da koristite na dionicama gdje je za to postavljena vertikalna signalizacija.

Osim toga, preporučljivo je da ih koristite ako vozite putevima u planinskim ili drugim predjelima gdje ima dosta snijega.

Kod automobila koji imaju pogon na prednjim točkovima, potreban je jedan par lanaca za snijeg koji se montira na prednje točkove, dok kod automobila koji imaju pogon na zadnjim točkovima postoje dvije mogućnosti.

Bezbjednija i skuplja opcija je da montirate lance na svim točkovima, a jeftinija i manje bezbjedna opcija jeste da montirate lance samo na zadnjim (pogonskim) točkovima.

Postavljanje lanaca nije težak posao i prilikom njihove kupovine uvijek se dobija odgovarajuće uputstvo za montiranje. Međutim, kada se nađete u situaciji da prvi put stavljate lance, a vremenski uslovi oko vas su loši, postavljanje lanaca vam svakako neće dejlovati toliko jednostavno.

Česti su slučajevi u praksi da nestručno postavljeni lanci oštete određene dijelove na motornom vozilu i tako stvore problem vozačima.

Da se ne biste našli u takvom problem, evo uputstva kako da stavite lance na automobil.

 1. Lanci za snijeg se sastoje iz dva dijela - lijevog i desnog. Svaki dio ima svoj kompleks lanaca koji ide oko lijeve/desne strane točka.
 2. Potrebno je glavnu sajlu (plastificiranu) provući iza točka i razgraničiti lijevi i desni kompleks lanaca - svaki na svoju stranu.
 3.  Krajeve sajle spojite iznad točka i lance prebacite preko gazećeg sloja gume, ka spoljnom dijelu felne.
 4.  Zakačite unutrašnji obojeni kraj lanca za crvenu kukicu.
 5.  Povucite kraj crvenog lanca na kome se nalazi gumeni rastegljivi dio i kroz kukicu zategnite lance što je više moguće.
 6.  Nakon zatezanja, crni gumeni deo zakačite na najudaljeniji deo naspram kukice.
 7.  Tada ćete primetiti da lanci nisu potpuno zategnuti. Sljedeće što treba da uradite jeste da se lagano krećete vozilom desetak metara i ponovite posljednja dva koraka, s tim što ćete sada moći više da zategnete crveni lanac s gumenim krajem.
 8.  Kada upravljate vozilom sa postavljenim lancima budite posebno oprezni i nemojte prelaziti brzinu od 50 kilometara na sat.
 9.  Ukoliko prelazite veći broj kilometara sa postavljenim lancima, povremeno zaustavite vaše vozilo i izvršite provjeru.
 10.  Skinite lance za snijeg čim dođete na očišćeni asfalt! U slučaju da vozite s lancima po asfaltu, može doći do njihovog oštećenja ili pucanja, kao i do oštećenja djelova vozila.

(Mondo.rs)

Izdvajamo

Kontakt Info

 • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
 • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
 • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
 • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top